Україна планує будівництво терміналу скрапленого газу

Україна планує будівництво терміналу скрапленого газу

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов наголосив на необхідності якнайшвидшого будівництва терміналу скрапленого газу на території України. Про це він заявив 18 серпня під час зустрічі з керівництвом АТ «Клайпедас нафта», повідомляєтся у прес-службі ВРУ.
Під час зустрічі О. Турчинов ознайомився із литовським досвідом будівництва терміналу скрапленого газу у дуже стислі терміни — протягом трьох років. Голова Парламенту підкреслив, що реалізація аналогічного проекту стане для України іще одним важливим кроком на шляху до енергетичної незалежності. За словами О. Турчинова, новий термінал скрапленого газу дозволив Литві «змусити «Газпром» знизити ціни на газ на понад 20%».
Попередньо заявлений термін будівництва терміналу, за інформацією InvestUkraine (виділеного підрозділу в Державному агентстві з інвестицій та управління національними проектами України, якому належить проект побудови терміналу «LNG Україна»), складає 49 місяців, тобто понад 4 роки. Наразі ж іде мова про вивчення та втілення в Україні досвіду Литви з оптимізації будівництва та реалізації проекту протягом трьох років. О. Турчинов назвав такиї підхід «стратегічно перспективним для України».
Нагадаємо, що Словаччина почала поставляти газ в Україну у тестовому режимі.

Довідка:
Проект «LNG Україна» Державного агенства з інвестицій та управління національними проектами України передбачає будівництво терміналу для регазифікації скрапленого природного газу (СПГ) в районі міста Южного поруч з нафтовим терміналом ВАТ «Укртранснафта» у Одеської області. Заявлений обсяг інвестицій у проект складає 856 млн €.
Ідентифікатор: 6736
Теплоізоляція