Словаччина почала поставляти газ в Україну у тестовому режимі
Фото: Андрей Лесьо, TRUBA.ua

Словаччина почала поставляти газ в Україну у тестовому режимі

16 серпня розпочалися тестові поставки природного газу зі Словаччини, повідомляється в прес-службі ПАТ «Укртрансгаз». В період тестової прокачки на добу поставляється 2 млн м3 газу.

Повноцінну поставку природного газу планується розпочати з 1 вересня поточного року відповідно до підписаного 28 квітня 2014 Меморандуму про взаєморозуміння щодо забезпечення реверсних поставок природного газу між «Укртрансгаз» і словацьким оператором Eustream. Всі підготовчі роботи, згідно з Меморандумом, були реалізовані в повній мірі, про що було заявлено 7 серпня.
Раніше повідомлялося, що Меморандумом передбачено реалізацію поставок природного газу за двома варіантами — «малим» і «великим» реверсом. Під «малим реверсом» мається на увазі поставка газу в Україну із Словаччини на рівні 22 млн м3 на добу. Обсяг поставок можна буде збільшити за відповідними результатами тестування системи.
Другий варіант передбачає можливість поставки природного газу в обсязі до 30 млрд м3 на рік (близько 82 млн м3 / добу) після проведення ряду консультацій та юридичного доопрацювання угоди.

Нагадаємо, що за 2013 рік Україною було закуплено всього 18 млрд м3 природного газу, а за «малим» реверсом з вересня до закінчення опалювального сезону можна буде закачати максимум 4,8 млрд м3 газу, що на 73% менше закупленого в попередньому опалювальному сезоні. Це відповідає зменшенню загальної кількості газу на 28,7%, якщо не будуть здійснюватися додаткові закупівлі газу.

Можливо, плани Уряду щодо скорочення споживання газу на 30% у сфері ЖКГ, про які заявлялося раніше, пов'язані саме з скороченням обсягу імпортного газу в нинішньому опалювальному сезоні.
Ідентифікатор: 6735
Aquatherm Kyiv 2024