Залучення інвесторів під проекти розвитку біопалива дозволить замістити 6,3 млрд м3 газу до 2020 року
Фото: morguefile.com

Залучення інвесторів під проекти розвитку біопалива дозволить замістити 6,3 млрд м3 газу до 2020 року

Підсумовуючи результати роботи Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України у напрямку заміщення природного газу та розвитку відновлювальної енергетики, Голова Агентства Сергій Савчук розповів про основні досягнення у цій сфері, повідомляє прес-служба Держенергоефективності.

За його словами, ключові результати — це запровадження механізму відшкодування 20% за придбання котла на альтернативному виді палива, який стимулює населення відмовлятися від газового обладнання. Так, на середину грудня поточного року в Україні вже 1155 домогосподарств отримали кредити на суму понад 19 млн грн.
Крім того, планується запровадити компенсацію 40% кредитних коштів для ОСББ, спрямованих на підвищення енергоефективності житлових багатоповерхових будинків — відповідний проект рішення Кабміну знаходиться на стадії погодження.
Агентство має намір сприяти розвиткові внутрішнього ринку біопалива. Для цього вже розроблено план заходів, за яким держава розвиватиме виробництво енергетичних культур. В України понад 4 млн га землі (непридатної для вирощування традиційних с/г культур) можуть бути виділені під такі цілі. “Реалізація вже існуючих проектів з розвитку біопалива, які передбачають залучення іноземних інвестицій, дозволить замістити 6,3 млрд м3 газу протягом наступних п’яти років”, — наголосив Сергій Савчук.
Сьогодні тариф на тепло, отримане з альтернативних джерел енергії, прирівняно до тарифу на тепло, отримане з імпортного блакитного палива. Також Урядом прийнята постанова, за якою з держбюджету виділено субвенції на модернізацію теплогенеруючого обладнання.
Результатом вжитих заходів стало активне заміщення газового обладнання на альтернативні котли, завдяки чому, наприклад, установи бюджетної форми власності у 2014 році спожили на 20% менше газу, аніж у 2013 році.
Наприкінці листопада Урядом було схвалено план дій з імплементації директив ЄС у сфері енергоефективності, який має бути реалізовано до середини наступного року. Зокрема, передбачається удосконалення нормативно-законодавчої бази, запровадження комерційного обліку комунальних послуг, здійснення енергоаудитів тощо.

Нагадаємо, що розпорядженням Кабміну № 1014-р затверджено план заходів щодо зменшення обсягу споживання газу до 2017 року, а розпорядженням № 902 прийнято Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року.
Ідентифікатор: 6973
Теплоізоляція