Альтернативна енергетика має стати основним напрямком розвитку енергетичної сфери України
Фото: Держенергоефективності

Альтернативна енергетика має стати основним напрямком розвитку енергетичної сфери України

10 грудня відбувся 5-й спеціалізований семінар «Як підключити об'єкти відновлювальної енергетики до мережі і отримати «зелений» тариф». Організаторами заходу виступили Центр Інноваційного Бізнесу (IBCentre) та Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ).

На семінарі представники державних органів та підприємці обговорили ключові проблеми розвитку альтернативних джерел енергії в Україні та окреслили головні напрямки роботи щодо вдосконалення нормативно-правової бази та налагодження комунікацій між учасниками ринку.

Голова Держенергоефективності України Сергій Савчук доповів про конкретні кроки з реформування сегменту відновлювальної енергетики. Зокрема, це прийняття Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, а також рішення Уряду щодо стимулювання заміщення газу для бюджетної сфери та населення.
За словами Сергія Савчука, Агентство розробило проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику». Одним з основних пунктів нового законопроекту стало скасування вимоги до місцевої складової при підключенні до «зеленого» тарифу, крім того, розширено термін “біомаса” — тепер він поширюється на продукти сільського господарства (до цього, наприклад, пелети, виготовленні із біомаси, не підпадали під дію “зеленого” тарифу). Також законопроектом передбачено встановлення “зеленого” тарифу для малих вітроустановок у домогосподарствах. Пропонується збільшення розміру “зеленого” тарифу на електроенергію, отриману з біомаси та біогазу.

У ході семінару учасники визначили та обговорили основні проблемні моменти, вирішення яких стане основою для старту активного розвитку відновлювальної енергетики та зміцнення енергетичної незалежності України.

Нагадаємо, що з початку року в Україні вироблено 1,71 млрд кВт·г “зеленої” електроенергії.
Ідентифікатор: 6951
Теплоізоляція