Норвегія розпочала поставки природного газу в Україну
Фото: morguefile.com

Норвегія розпочала поставки природного газу в Україну

НАК “Нафтогаз України” повідомив про підписання угоди з норвезькою державною нафтовою компанією Statoil щодо поставок природного газу до України через територію Словаччини. Поставки почали здійснюватись з 1 жовтня поточного року.

Угода між НАК “Нафтогаз” та Statoil диверсифікує джерела газопостачання для України та відкриває нові ринки збуту для норвезької нафтової компанії.
Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв оцінив нову угоду як прорив у напрямку підвищення енергетичної безпеки і України, і країн ЄС. “Спільні зусилля у забезпеченні поставок газу в обох напрямках суттєво підвищать ліквідність і стабільність ринку Європейського Союзу”, — підкреслив Андрій Коболєв. Також він наголосив, що активна співпраця з Європейською Комісією та рядом інших гравців європейського газового ринку сприяє інтеграції України до енергоринку ЄС.
За словами Юрія Вітренко, директора з розвитку бізнесу НАК “Нафтогаз”, підписання угоди з Statoil є демонстрацією довіри зі сторони ЄС, адже “Нафтогаз” досить оперативно почав використовувати у своїй діяльності європейські правила торгівлі природним газом.
Об’єми поставок газу з Норвегії НАК “Нафтогаз” поки що не разголошує.

Нагадаємо, що у вересні цього року Україна вже імпортувала з Європи 1 млрд м3 природного газу.

Довідка:
Statoil ASA — норвезька державна нафтова компанія, яка є найбільшим постачальником природного газу на європейський ринок. Statoil забезпечує понад 60% шельфового видобутку вуглеводнів Норвегії. Контрольний пакет акцій (70,9%) компанії належить норвезькому уряду.
Ідентифікатор: 6814
Aquatherm Kyiv 2024