Уряд створив умови для переходу на альтернативне паливо
Фото: morguefile.com

Уряд створив умови для переходу на альтернативне паливо

Сьогодні Урядом прийнято постанову №453 «Про стимулювання заміщення природного газу під час виробництва теплової енергії для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів». Документ розроблено з метою заохочення бюджетних установ до переходу з газу на інші види палива, передає прес-служба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Постановою передбачено, що тариф на виробництво теплоенергії, що виробляється з імпортованого природного газу, прирівнюється до тарифу на теплоенергію, що виробляється з використанням інших видів палива. При зміні ціни на імпортований газ приватним інвесторам гарантується повернення інвестицій шляхом перегляду тарифів на виробництво теплоенергії, що виробляється з інших видів палива.
Очікується, що такий механізм дозволить створити умови для поповнення держбюджету через розвиток вітчизняного виробництва котлів та твердого палива.
Термін дії постанови становить п'ять років (до 1 жовтня 2019).
Напередодні Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман на брифінгу в КМУ також доповів стосовно інших заходів зменшення споживання газу. Зокрема, він зазначив, що частково дефіцит блакитного палива у державі компенсують мазутом. За його словами, “Нафтогаз” та Мінпаливенерго проводять розрахунки щодо закупівлі необхідних обсягів мазуту. Але у будь-якому випадку необхідно суттєво економити споживання газу на всіх рівнях — і на промисловому, і на споживацькому.
Віце-прем'єр-міністр також прокоментував ситуацію з вирішення питання дефіциту вугілля. За його словами, Уряд вже налагодив контракти з південноафриканськими постачальниками, у яких Україна з жовтня по січень включно буде щомісяця купувати по 250 тис т вугілля. Інші учасники енергоринку також укладають контракти із зарубіжними компаніями стосовно поставок вугілля в Україну.

Нагадаємо, що держава готова підтримати проекти створення біоенергетичних кооперативів.
Ідентифікатор: 6790
Aquatherm Kyiv 2024