Держава готова підтримати проекти створення біоенергетичних кооперативів
Фото: Галина Коноваленко

Держава готова підтримати проекти створення біоенергетичних кооперативів

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук на зустрічі з розробниками проекту «Муніципальна енергетична реформа» заявив про готовність відомства підтримати пілотні проекти щодо створення біоенергетичних кооперативів, йдеться у повідомленні прес-служби Держенергоефективності.

Олег Левченко, який представляв проект «Муніципальна енергетична реформа», підкреслив актуальність розробок та впровадження таких проектів. Зараз, наприклад, створюється пілотний біоенергетичний кооператив, у який також увійдуть шість сільських громад. Цей кооператив дозволить громадам повністю перейти з газу на біопаливо.

Під час зустрічі було продемонстровано проекти створення спільних комунальних підприємств та кооперативів, показані механізми державної підтримки по лінії фінансування заходів з енергозбереження для власників часних домогосподарств та ОСББ.

Сергій Савчук заявив про необхідність доопрацювати і чітко сформулювати механізм відшкодування державою 30% коштів, витрачених індивідуальними домогосподарствами або ОСББ на енергоефективні заходи зі зниження споживання природного газу. Також було висунуто ідею створення Фонду енергозбереження із залученням донорів, кошти з якого також можна було б направляти на компенсацію витрат за впровадження заходів енергозбереження і зменшення споживання газу.

Нагадаємо, що на заходи з енергозбереження Уряд виділив 500 млн грн.
Ідентифікатор: 6789
Теплоізоляція