Аналіз результатів монтажу систем вентиляції в Тернополі
Снозык Александр Владимирович
банк «Русский стандарт» в Тернополе

Аналіз результатів монтажу систем вентиляції в Тернополі

На протязі минулого року філіал Науково-виробничого центру вентиляції та кондиціонування в м. Тернополі проводив монтаж систем вентиляції на багатьох об’єктах. Одним із складних і відповідальних об’єктів був банк «Русский стандарт» по вул. Руській. В технічному завданні замовник встановив вимоги: припливно-витяжна (з рекуператором) система вентиляції плюс кондиціонування усіх приміщень, в яких працює персонал.
Враховуючи обмеженість в площах, відсутність окремих технічних приміщень, для вентиляції усіх наявних приміщень було запропоновано моноблочну припливно-витяжну вентиляційну установку з пластинчатим рекуператором з розведенням повітря згідно існуючих норм і вимог замовника. Для подачі і видалення повітря використано утеплені оцинковані повітропроводи з регульованими круглими анемостатами.
З метою мінімізації витрат на кондиціонування застосовано кондиціонери настінного типу, але зважаючи на підвищену вимогу до надійності, запропоновано кондиціонери японської марки Fijitsu.
Через кілька місяців після початку роботи банку спеціалістами Науково-виробничого центру вентиляції та кондиціонування було проведено експертну оцінку стану мікроклімату в усіх приміщеннях. В результаті експертизи виявлено такі недоліки.
Недостатній повітрообмін свіжого повітря в приміщеннях обох кас. Причина – помилка в завданні замовника щодо необхідного повітрообміну 60 м3/год, яка не враховує, що в касах встановлено потужне тепловиділяюче обладнання. Для виправлення стану мікроклімату замінено частину повітропроводу, збільшено розмір припливних дифузорів та проведено додаткове регулювання розподілу повітря між вентиляційними повітропроводами.
По-друге, за період роботи продуктивність вентиляційної системи помітно знизилась. Виявлено, що причиною стало сильне забруднення повітряних фільтрів, які збільшили свій опір до надмірних значень. Забруднення усунуто на місці механічним очищенням, але звернуто увагу керівництва банку на необхідність частішого технічного обслуговування. Імовірна причина – висока запиленість повітря в центральній частині міста.
Після проведення огляду і виправлення недоліків система вентиляції працює нормально, в усіх приміщеннях достатньо свіже повітря, температурний режим підтримується системою автоматики.
Підводячи підсумок хочеться звернути увагу усіх власників приміщень на те, що при кваліфікованому підході до монтажу вентиляційних систем, сучасні системи здатні гарантовано забезпечити нормальний мікроклімат в приміщеннях, чистоту повітря та економію енергоресурсів.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 5875
Теплоізоляція