У Криворізькому регіоні покращують якість питної води

На засіданні Міжвідомчої комісії з встановлення режимів роботи дніпровських водосховищ щодо промивки русла річки Інгулець у весняний період 2011 року та шляхів вирішення покращення екологічного стану водних ресурсів у її басейні, що відбулося 14 березня 2011 року, запропоновано варіанти поліпшення якості води у річці Інгулець, Карачунівському водосховищі та на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи (зрошення земель у Миколаївській та Херсонській областях). Зокрема, запропоновано здійснювати подачу дніпровської води каналом Дніпро-Інгулець не лише під час весняного періоду, а і протягом усього вегетаційного періоду. Для цього, за розрахунками, необхідно подати не менше 120 - 130 млн.куб.м дніпровської води.

З метою покращення екологічного стану річки Інгулець 12 квітня 2011 року розпочато подачу дніпровської води по каналу Дніпро-Інгулець.

У результаті промивки русла річки Інгулець буде досягнуто:
- покращення якості питної води у Криворізькому регіоні, зокрема у місті Кривий Ріг;
- зменшення затрат на доочистку питної води до нормативної якості комунальними підприємствами;
- покращення якості води для зрошення на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи та збільшення маневреності у роботі її головної насосної станції;
- значне покращення умов існування водних живих ресурсів у басейні річки Інгулець;
- екологічне оздоровлення водних ресурсів басейну річки Інгулець.

Довідково:
Забруднення річки Інгулець відбувається за рахунок скидів неочищених стічних вод міст Знам’янка Кіровоградської області, Кривий Ріг, Жовті Води, П’ятихатки Дніпропетровської області. Крім того, в р.Інгулець скидають надлишки зворотних вод гірничорудні підприємства Кривбасу. Така ситуація створює загрозу для поливних земель, завдаються збитки рибним запасам гирла Дніпра, погіршується якість питної води у регіоні.

Стоку річки Інгулець недостатньо для розбавлення стічних вод до дозволених граничних концентрацій, тому щорічно проводиться промивка її русла за рахунок подачі води каналом Дніпро-Інгулець.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 4738
Aquatherm Kyiv 2024