Система очищення стоків дріжджового підприємства одержить європейський грант
Фото: TRUBA.ua
«Компанія Ензим» на врученні «Кліматичних Інноваційних Ваучерів»

Система очищення стоків дріжджового підприємства одержить європейський грант

Найбільший в Україні виробник дріжджів «Компанія Ензим» одержить грант на унікальну модернізацію очисної споруди. Компанія стала одним із шести одержувачів «Кліматичних Інноваційних Ваучерів».

Цієї осені «Ензим» розпочинає четверту чергу модернізації власних очисних систем, побудованих ще у 2004 році.
Грант у розмірі 46 тисяч євро буде витрачено на реконструкцію реактора видалення кальцію T-500 та встановлення нового пелетного реактор-кристалізатора. Використання реактора для декальцинації стічних вод виробництва дріжджів планується впровадити вперше у світі. Підприємство також інвестує приблизно 22 млн гривень.

За словами майстра дільниці з очищення стічних вод «Компанії Ензим» Сергія Басараба, ефективність вилучення кальцію зросте з 30% до 75-80%. Кальцій буде отримуватися у вигляді гранул. Їх можна використовувати у виробництві будівельних матеріалів як заміну піску.

За оцінками компанії, така система надасть змогу вивести з обігу близько 320 тонн вуглекислого газу на рік. Компанія також зможе отримувати до 13 тисяч кубометрів біогазу на добу. Такі обсяги дадуть змогу відмовитися від споживання природного газу.

Читайте ще: Держенергоефективності розробляє закони для ринку біоенергетики

Україна приєдналася до проєкту «Кліматичні Інноваційні Ваучери» у 2017 році. ЄБРР та ЄС надають гранти малому та середньому бізнесу на розроблення та впровадження кліматичних технологій.
Ідентифікатор: 9375
Aquatherm Kyiv 2024