Україна планує запустити ринок зелених облігацій

Україна планує запустити ринок зелених облігацій

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України спільно з Міністерством енергетики України та за підтримки експертів проєкту «Консультування підприємств щодо енергоефективності» розробили Концепцію запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні.

Енергетична стратегія України на період до 2035 року (розпорядження КМУ від 18 серпня 2017 р. № 605-р) — полягає в забезпеченні 25% відновлюваних джерел енергії в первинному енергопостачанні, а також зниження на 20% від рівня 2010 року викидів СО2 екв. в кінцевому споживанні палива. Для досягнення таких цілей Україні потрібно залучити значний обсяг фінансування. А за оцінками Міжнародної фінансової корпорації (IFC) лише до 2030 року Україна здатна залучити майже 73 млрд доларів «зеленого» фінансування. І на думку експертів, саме зелені облігації допоможуть залучити кошти.

Зелені облігації є відносно новим фінансовим інструментом на світовому фінансовому ринку. Водночас ринок зелених облігацій зростає в геометричній прогресії. Це борговий фінансовий інструмент, кошти від продажу якого спрямовуються виключно на фінансування або рефінансування «зелених» проєкт. Тобто, якщо для реалізації енергоефективного проєкту не вистачає коштів, організатори можуть продати зелені облігації та зібрати необхідні кошти.

Енергоємність української економіки у два-три рази перевищує середнє значення цього показника в європейських країнах. Ефект енергозберігаючих заходів втрачається через втрати в електричних та теплових мережах, зношеність фондів, старе обладнання та неефективне житлово-комунальне господарство. Високі витрати енергії створюють надлишкове навантаження на підприємства та знижують їхню конкурентоспроможність, а неенергоефективні технології спричиняють значні викиди СО2 в атмосферу.

Поняття зелених облігацій було введено в законодавство України Законом №738-IX від 19.06.2020, який прийнятий Верховною Радою України в другому читанні. Закон також передбачає захист прав інвесторів, які вкладають кошти в зелені облігації. Наступним кроком для запуску ринку – прийняття Кабінетом Міністрів Концепції.
Ідентифікатор: 9202
Aquatherm Kyiv 2024