Держенергоефективності працює над відновленням та розширенням ЕСКО
Фото: Viktor Lysenko on Unsplash

Держенергоефективності працює над відновленням та розширенням ЕСКО

Міністерство енергетики та Державне агентство з енергоефективності розробили два законопроєкти щодо впровадження механізму ЕСКО (енергосервісу) та його поширення на об’єкти теплокомуненерго і водоканали.

Розроблено законопроєкт про усунення перешкод для закупівель ЕСКО на державних та комунальних об’єктах. Це надасть змогу розпочати термомодернізацію дитячих садків, шкіл, лікарень та інших бюджетних установ за механізмом ЕСКО.

Другий законопроєкт розширює енергосервіс на об’єкти теплопостачання, централізованого постачання питної води та централізованого водовідведення. На таких об’єктах повернення інвестицій ЕСКО-компаніям передбачене шляхом введення рахунків зі спеціальним режимом використання для платежів за контрактами на енергетичні послуги.

У Держенергоефективності переконані, що це дозволить модернізувати теплокомуненерго та водоканали без підвищення тарифів на відповідні послуги.

Наразі законопроєкти перебувають на погодженні в центральних органах виконавчої влади. Надалі вони мають бути передані уряду.

Читайте ще: Українці скоротили споживання газу на 6 млрд м3 на рік

Оскільки приватні інвестори інвестують у модернізацію в рамках заходів ЕСКО та повертають їх коштом досягнутої економії, вони зацікавлені в максимальній ефективності. А замовник, зі свого боку, не витрачає свої гроші, а користується більш комфортним приміщенням чи ефективними підприємствами.
Ідентифікатор: 9173
Aquatherm Kyiv 2024