Данські архітектори розробили кліматичну плитку для регулювання надлишку опадів
Фото: TREDJE NATUR

Данські архітектори розробили кліматичну плитку для регулювання надлишку опадів

Данська архітектурна студія Tredje Naturs розробила плитку Klimaflisen (укр. кліматична плитка) у співпраці з IBF та ACO Nordic. Продукція має той же формат, що і звичайна тротуарна плитка, але може перенаправляти 30% опадів. Перенаправлення надлишкової дощової води до рослин чи спеціальних резервуарів зберігання знижує навантаження на міську дренажну систему.

Це нове рішення адаптації міського простору в умовах зміни клімату. Орієнтоване на використання в густонаселених містах. Використовує проблему збільшення опадів як рушійну силу для розвитку більш міцних та стійких міст.

Пілотний проєкт був реалізований у Копенгагені, Данія. Кліматична плитка була покладена на 50-метровій ділянці тротуару у 2018 році. Основна мета — побачити плитку в дії протягом сезонів для збору даних як вона справляється з різною погодою, навантаженням, засолюванням тощо. Дані будуть використані для коригування перед початком виробництва в промислових масштабах. Канада вже зацікавлена в продукції.

Модульна система, яка дозволяє тротуарам відводити та контролювати воду, поєднується з підземним резервуаром. Тротуар зберігає свою основну функцію і водночас забезпечує локальний кругообіг води для створення мікроклімату, міської природи.
Працює в тандемі з дорогами, велосипедними доріжками та міськими майданчиками.
Ідентифікатор: 9075
Теплоізоляція