За підтримки держави споживання теплоенергії населенням можна скоротити до 50%
Фото: morguefile.com

За підтримки держави споживання теплоенергії населенням можна скоротити до 50%

Держенергоефективності розробило три механізми держпідтримки енергоефективності в житлових будинках, завдяки яким можна досягти суттєвого скорочення витрат теплоенергії населенням. Крім того, у 2015 році на термомодернізацію країни та підтримку програм із заміщення газу передбачено 343,5 млн грн, повідомляє прес-служба Агентства.

Згідно проекту постанови КМУ, розробленого Агентством, продовжено дію програми відшкодування 20% тіла кредиту на придбання котлів на альтернативному паливі. Очікується, що протягом поточного року за цією програмою буде залучено приблизно 245 млн грн приватних коштів. Нагадаємо, що ця програма успішно працює, і з жовтня 2014 року до перших чисел січня 2015 року було надано понад 1600 таких кредитів на суму близько 28 млн грн.
Другий механізм передбачає повернення 30% суми кредитів, взятих з метою проведення термомодернізації приватних будинків. Мається на увазі придбання населенням відповідного обладнання та матеріалів, зокрема, енергоефективних вікон, приладів обліку, теплових насосів, матеріалів для утеплення будівель та інше. Передбачається, що населення витратить понад 948 млн грн за цим напрямом у 2015 році.
Третій механізм розроблений для ОСББ — це програма із виплати компенсації урозмірі 40% від тіла кредиту на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання. Тут держава очікує залучення 320 млн грн від населення.
Інститут газу НАН України навів дані, згідно яких споживання теплоенергії в Україні можна зменшити на 10% на етапі виробництва, до 14-20% під час транспортування та на 50% на рівні споживачів.
Перший заступник Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Олексій Корчміт також зазначив, що термомодернізація залишається довгостроковим напрямком роботи Держенергоефективності. За його словами, Агентство передбачає виділення 343,5 млн грн у поточному році на проведення широкої низки заходів з термомодернізації країни.
За підрахунками Агентства, у разі ухвалення проекту постанови КМУ, у рамках зазначених програм буде охоплено понад 134 тис. сімей.
Відповідний проект постанови Кабміну направлено на погодження до Мінрегіону.

Нагадаємо, що Протягом 2014 року Україна скоротила споживання природного газу на 16%.
Ідентифікатор: 7001
Теплоізоляція