Чернівецькі комунальні мережі стають полімерними
Берёза Аркадий Юрьевич

Чернівецькі комунальні мережі стають полімерними

Чернівці – одне з найстаріших українських міст. Перші поселення на території Чернівців були вже за неоліту, потім тут було виявлено поселення трипільської культури, доби бронзи та заліза, у цій місцині жили слов'яни, склавіни (празька культура), білі хорвати і тиверці. У другій половині ХІІ ст. галицький князь Ярослав Осмомисл заснував тут на лівому березі Прута оборонне місто (збереглися руїни фортеці, яка існувала до середини ХІІІ ст., коли її зруйнували татари). Нові Чернівці булу побудовані на високому правому березі Прута.

Найактивніше місто розвивалося і розбудовувалося у період з 1774 по 1918 роки, коли було під владою Австрійської імперії. У ці роки воно стало справжнім центром Буковини.

Наприкінці ХІХ століття у Чернівцях стався справжній будівельний та промисловий бум. Була побудована залізниця, з’явилися багатоповерхові будинки, проведено електрику, містом курсували трамваї та разом з цим створювалася комунальна інфраструктура. У період з 1895 по 1912 рік було споруджено міські водопровідні та каналізаційні мережі.

Йшли роки, місто зростало, розвивалася і його комунальна структура. Багато нових водопровідних і каналізаційних мереж було збудовано у 60-80 роки минулого століття. Однак усі ці трубопроводи були виконані з металевих труб і на сучасному етапі міські мережі потребують масштабної реконструкції.

Останнім часом міська влада при ремонті, реконструкції та будівництві водогонів і каналізації системно переходить на сучасні будівельні матеріали, що стосується інженерних мереж – то це полімерні труби. Розрахунок робиться на надійність, довговічність та екологічну безпеку.

Наочним прикладом такої практики є реконструкція водогону та каналізації на вулиці Богдана Хмельницького. Зі всього широкого асортименту полімерних труб для реалізації цього проекту було вибрано гладкостінні ПЕ труби для напірного водопостачання, для зливової каналізації – двошарові гофровані поліетиленові труби КОРСИС та ПВХ труби (продукція Рубіжанського та Калуського трубних заводів).

Вулиця Богдана Хмельницького, розташована у центрі Чернівців, належить до старовинних вулиць міста. Її забудова здійснювалася ще у ХІХ ст., і тому до її реконструкції слід підходити дуже обережно. До речі, вона знаходиться у «буферній зоні», що охороняється ЮНЕСКО.

Нову мережу водопостачання було змонтовано з поліетиленових труб діаметрами 200 та 400 мм (ПЕ 100 SDR 17). З’єднання труб здійснювалося за допомогою зварювання нагрітим інструментом встик. У місцях, де була необхідна врізка, були застосовані терморезисторі фітинги GF: сідельця, муфти тощо. Було прокладено дільницю трубопроводу Ø 200 мм протяжністю близько 800 м та Ø 400 мм протяжністю 400 м. Це перший етап реконструкції водогону, далі на черзі реконструкція наступної ділянки такої ж довжини.

Самопливну зливову каналізацію було оновлено трубами КОРСИС. Тут було перекладено ділянку довжиною 810 м, труби КОРСИС Ø 200 мм – 800 м та Ø 315 мм – 120 м. На вулиці Богдана Хмельницького завжди інтенсивний транспортний рух, однак завдяки підвищеній кільцевій жорсткості КОРСИСа нова каналізаційна мережа може витримати значні навантаження.

Частково зливову каналізацію було оновлено методом санації. Для цього найефективнішим стало застосування ПВХ труб. На ділянці протяжністю 450 м у стару зношену трубу було протягнуто трубу з полівінілхлориду меншого діаметра – 160 мм.

Для економії місця та підвищення надійності реконструйовані мережі було облаштовано сучасною запірною трубопровідною арматурою європейського виробництва (короткий тип F4).

Глибина закладання труб становила від 2,5 до 4 м залежно від складності ділянки, оскільки ці мережі розташовані у щільній міській забудові, і монтажникам необхідно зважати на інші, вже прокладені та діючі трубопроводи.

Слід зазначити, що у наш складний з економічної точки зору час це будівництво здійснюється за рахунок міського бюджету. Тепер усі комунікації на Богдана Хмельницького будуть з полімерних труб. Адже у 2013 році газовики замінили тут труби у газопроводі середнього та високого тиску на поліетиленові труби ПЕ 100 з використанням фітингів і зварювального обладнання швейцарської компанії GF.

Компектацію усіх об’єктів реконструкції комунальних мереж на вулиці Богдана Хмельницького здійснили спеціалісти Львівського регіонального структурного підрозділу ТД «Евротрубпласт».

Після завершення усіх робіт замість асфальтового покриття на вулиці Богдана Хмельницького повернуть бруківку, яка набагато довговічніша та більше пасує старовинному українському місту.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 66 305 XX XX +380 66 305 7268
+380 66 305 XX XX +380 66 305 7268
+380 66 305 XX XX +380 66 305 7268
Ідентифікатор: 6935
Aquatherm Kyiv 2024