Через 5 років Україна може скоротити споживання газу на 50%
Фото: morguefile.com

Через 5 років Україна може скоротити споживання газу на 50%

Напередодні опалювального сезону 2014-2015 років в Україні планується ввести в експлуатацію 498 котелень на альтернативному паливі. За попередніми підрахунками, це дозволить зекономити 4% від загального обсягу споживаного в Україні газу. Понад 7% газу заощадять за рахунок організаційних заходів (оптимізація споживання тепла в багатоквартирних будинках та державних приміщеннях). 4,6% споживання газу буде заощаджено за рахунок технічних заходів (модернізація котелень і систем теплопостачання), — такі дані навів в ефірі радіо «Ера» заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов, повідомляє прес-служба відомства.

Андрій Болоусов нагадав, що у зв’язку з газовою кризою в країні, Уряд розробив план скорочення споживання газу на 30% у сфері ЖКГ. Усі перераховані вище заходи у підсумку дадуть 15% економії, ще 15% планується заощадити за рахунок часткового відтермінування початку опалювального періоду і ранішого його завершення. “Таким чином температурний графік має бути витриманий згідно нормативів”, — наголосив чиновник.
Заступник Міністра також повідомив, що створено сприятливі умови для притоку інвестицій на ринок теплоенергетики, що допоможе у заміщенні природного газу у сфері теплопостачання (відповідна постанова №293 від 9.07.2014 року набере чинності з 10.10.2014 року).
Сьогодні вартість гігакалорії для установ і підприємств становить в середньому 900 грн (за даними офіційного сайту ПАТ “Київенерго” ця цифра становить 1108 грн/Гкал з НДС), для населення — 300 грн (за даними офіційного сайту ПАТ “Київенерго” ця цифра становить 354,2 грн/Гкал з НДС). Тепло, вироблене за рахунок альтернативного палива, коштує від 500 до 800 грн. Тож для заохочення переходу на альтернативні види палива держава компенсуватиме інвестору різницю в тарифах.
Андрій Білоусов зазначив, що в держбюджеті на 2014 рік вже закладено 118 млн грн на компенсацію такої різниці в тарифах.
Заступник Міністра підкреслив, що за допомогою таких заходів Україна протягом п’яти найближчих років планує скоротити споживання газу на 50%.
Ідентифікатор: 6781
Теплоізоляція