Київводоканал бореться з фосфатами на законодавчому рівні
Фото: TRUBA.ua

Київводоканал бореться з фосфатами на законодавчому рівні

«Київводоканал» хоче заборонити продаж засобів, які містять фосфати, на території України якомога швидше і ввести податковий збір для будівництва та реконструкції водоочисних споруд. Відповідний законопроект був представлений АТ «АК« Київводоканал» у рамках спеціалізованої виставки «Аква-Терм Київ 2013», яка проходить з 14 по 17 травня 2013 року в Києві (МВЦ, Броварський пр. 15).

Як повідомляють організатори виставки, компанія «Прем'єр Експо», проект Закону України «Про поступове скорочення та повну заборону використання фосфатів у миючих засобах» адаптує українське законодавство до законодавства ЄС.

У новому варіанті законопроекту прописано зменшення утримання та використання фосфатів з 17% до 8,5% в миючих засобах, які виробляються або реалізуються в Україні з 1 січня 2014 року. Вже 1 січня 2015 їх зміст повинен зменшитися до 3%, а в січні 2017 - СМС, що реалізуються на території України, не повинні містити фосфати взагалі.

Також, проект запроваджує новий податковий збір на будівництво та реконструкцію водоочисних споруд - 2% від виручки засобів з вмістом фосфату на всіх етапах реалізації в торговельній мережі.
Отримані кошти планують направити на будівництво та модернізацію водоочисних споруд із застосуванням технологій, які дозволяють очищати стічні води від азоту і біологічно окислюваних органічних сполук, а також видаляти з води фосфор.

При порушеннях чинного законодавства передбачені штрафні санкції у розмірі 5 тисяч мінімальних заробітних плат.

У рамках ініціативи Київводоканалу «Про поступове скорочення та повну заборону використання фосфатів у миючих засобах» проходить збір підписів на підтримку заборони, який триватиме до закінчення виставки, після чого до Верховної Ради України буде направлено відкрите звернення з проханням розглянути розроблений документ.
Ідентифікатор: 5911
Теплоізоляція