Данфосс про проблеми термомодернізації в Україні
Фото: Данфосс ТОВ

Данфосс про проблеми термомодернізації в Україні

Компанія `Данфосс ТОВ` провела в Києві День відкритих дверей, в рамках якого експерти компанії поділилися думками про термомодернізації в Україні.

За час незалежності термомодернізація житлового фонду в Україні так і не стала масовим явищем. Реалізація точкових проектів носить характер `пілотних` і реалізується в основному на кошти міжнародних організацій. 15 травня 2012 Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про енергетичну ефективність житлових та громадських будівель. Прийнятий законопроект запроваджує енергетичну паспортизацію будівель, ним передбачено суттєві штрафні санкції за недотримання мінімальних вимог до енергоефективності будівель при проектуванні, термомодернізації, реконструкції та капітальному ремонті. Однак у законі відсутні норми щодо стимулювання термомодернізаціонной діяльності та не визначені джерела її фінансування.

`Потрібно розробити дієвий фінансовий механізм щодо стимулювання населення до термомодернізації існуючого житлового фонду. Прикладом може послужити сусідня Польща, яка за 10 років повністю модернізувала житловий фонд і вивела його на європейський рівень енергоспоживання. Для цього був створений термомодернізаційний фонд, організовано кредитування комерційними банками (80% вартості під 6,5-8,5% річних, решта 20% - кошти інвестора), заснована термомодернізаційная премія за виконання вимог щодо мінімальної кількості заощадження енергії`, - говорить Олександр Горбатовський, заступник генерального директора зі стратегічного розвитку `Данфосс ТОВ`, лауреат державної премії України з науки і техніки, заслужений будівельник України.

`Україна поступово приймає європейські стандарти щодо енергоефективності будівель та інженерних систем, але їх практичне застосування ще вимагає адекватного розуміння і відповідної реалізації, - вважає Віктор Пирков, кандидат технічних наук, доцент, заступник генерального директора з наукової роботи компанії` Данфосс ТОВ `. - Прийняті в Україні світові та європейські стандарти слугують інструментом для оцінки енергоефективності заходів, здійснюваних будівельними компаніями при зведенні нових будівель або термомодернізації будівель, здійснюваних самостійно мешканцями або ОСББ`.

Термомодернізація житлових будинків, промислових і комерційних об`єктів дозволить знизити енергоспоживання більш ніж в 2 рази. Однак повна модернізація тільки житлового фонду України вимагає, за оцінкою ЄБРР, близько 60 млрд. євро інвестицій. Цифра абсолютно не реальна для українського бюджету.

На думку Олександра Горбатовського, вихід з цієї ситуації в поетапній реалізації термомодернізаціонних заходів. В першу чергу тих з них, які мають невелику вартість і короткі терміни окупності. Зокрема, це може бути встановлення індивідуального теплового пункту з погодним регулюванням і організацією загальнобудинкового обліку теплової енергії. Така модернізація дозволяє реально економити близько 30% споживаної теплової енергії з терміном окупності в межах одного опалювального сезону. Реалізовані проекти демонструють це на практиці.

Так, в 2011 році була проведена термомодернізація 144-квартирного житлового будинку в Луцьку, яка дозволила скоротити споживання енергії на 60%! При цьому був виконаний тільки комплекс робіт з утеплення будинку, заміни столярки в місцях громадського користування, установці індивідуального теплового пункту з погодним регулюванням і балансуванню внутрішньобудинкової системи опалення. `Установка індивідуальних лічильників тепла дозволить мешканцям ще більше знизити споживання енергії та буде ефективним стимулом для економії тепла`, - вважає Андрій Берестян, директор з маркетингу та продажу компанії `Данфосс ТОВ`.

Слід зазначити, що знизити енерговитрати допомагають і пристрої, спроектовані за принципом `Розумний будинок`. Наприклад, підвищити зручність управління комфортом в будинку і знизити в середньому на 12% енергоспоживання допомагає унікальний терморегулятор нового покоління DEVIreg Touch. `Тепла підлога` - найбільш комфортний спосіб електроопалення, який може доповнювати газове опалення або бути самостійною системою. Її можливості: мінімальні втрати енергії, проста логіка управління (окремо по кожному приміщенню), можливість використання `низького тарифу`, довгий термін служби без необхідності в додатковому обслуговуванні. Терморегулятор DEVIreg Touch чудово доповнює і ще більше розширює зручність і ефективність користування теплих підлог`, - переконаний Віктор Драчук, керівник напрямку електроопалення `Кабельні нагрівальні системи DEVI` компанії `Данфосс ТОВ`.

В цілому, термомодернізація житлового фонду - складний процес, що представляє цілий клубок аспектів від юридичних до організаційних, який до кінця не розплутати. Найголовніше - реалізація, нехай поетапна, конкретних проектів. Чим більше в країні буде практичного досвіду їх здійснення, тим правильніше в майбутньому будуть прийняті необхідні рішення.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 5531
Теплоізоляція