Державне фінансування програм водопостачання дуже низьке
Фото: Мінрегіон

Державне фінансування програм водопостачання дуже низьке

Як повідомили в Мінрегіоні, рівень фінансування програм щодо поліпшення якості питної води в системах центрального водопостачання дуже низький. Наприклад, програма `Питна вода України`, яка запущена в роботу в 2011 році, була профінансована всього на 20% від суми, передбаченої законом. Були освоєні всього 412 млн. грн. із запланованих 2 мільярдів. В цьому році з державного бюджету на цю програму хочуть виділити близько 200 млн. грн.

Тому в міністерстві працюють над залученням коштів від міжнародних фінансових організацій. Так, ведеться спільний зі Світовим банком проект розвитку міської інфраструктури, який дозволив залучити 80 млн. доларів для розвитку систем водопостачання. Позика була надана на 20 років і до кінця 2012 року процентна ставка не перевищить 1% річних.

Також чинником, який істотно впливає на якість питної води, є скидання неочищених та недостатньо очищених стоків. Тому в міністерстві хочуть суттєво посилити контроль за дотриманням норм природоохоронного законодавства у цій сфері, а також посилити відповідальність за їх порушення.
Ідентифікатор: 5360
Теплоізоляція