Міжнародний досвід будівництва спортивних споруд разом з REHAU

На семи з восьми стадіонах Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, серед яких українські стадіони в Києві, Львові та Харкові, застосовані інноваційні продукти та системні рішення REHAU. Важливу роль відіграють системи обігріву газонів, що дозволяють не переносити матчі через погодні умови та мінімізувати ризик травмування спортсменів.

Футбольні поля всіх трьох українських стадіонів, де проводитимуться матчі Чемпіонату Європи, мають натуральне газонне покриття. `В середині вересня 2011 року було розпочато укладення газону, роботи тривали близько 10 днів. Після цього знадобилося ще чотири тижні для закріплення натурального газону в ґрунті, лише по закінченні цього часу на полі можна було проводити матчі.` - пояснює Максим Солоненко, директор з маркетингу та збуту напрямку внутрішніх інженерних мереж компанії REHAU в Україні. За три тижні у Львові було монтовано близько 40000 м труб для системи опалення. Між ігровим полем та трибунами була облаштована так звана `технічна зона`. Прокладений тут штучний газон за необхідності також можна обігрівати.

Стадіони й тренувальні майданчики Туріна, Москви, Відня, Стамбула, Цінцінаті, Бремена й Мюнхена устатковані системами опалення газонів REHAU. Такий визначний успіх, також гарантують міцні й довговічні компоненти систем. Основною частиною систем трубопроводів є труби RAUTHERM, які виготовляються зі зшитого поліетилену PE-Xa. Вони стійки до різних видів навантажень та зберігають гнучкість навіть за низьких температур. Труби укладають на глибині 25 см під трав’яним покровом. Точному прокладанню сприяють монтажні шини RAUFIX, до яких на заздалегідь обчислених відстанях вкладаються труби. Так забезпечується рівномірне нагрівання газону та трава штрафного майданчика не залишається замерзлою, коли на 11-метровій відмітці її коріння вже `підсмажується`.

Ізольована розподільча система Тіхельмана дозволяє скоротити втрати тепла, уникнути перепадів тиску і значною мірою заощаджувати кошти на обслуговування на противагу системам без ізоляційного покриття. Щоб захистити рослини газону від ушкоджень, температура нагрівання обмежується на рівні кореневої системи. Тепловий режим системи забезпечує чутливий до погодних змін пристрій, який підтримує температуру поверхні газону в межах 2 градусів за Цельсієм.

Газон можна доглядати із застосуванням звичного обладнання без жодного ризику пошкодити опалювальну мережу. Проведення традиційних агротехнічних робіт не завдасть трубопроводу жодних механічних пошкоджень. Проте в разі їх виникнення, технологія з’єднання на посувній гільзі забезпечує швидкий доступ до ушкодженої ділянки без переміщення значних площ грунту.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 5299
Теплоізоляція