До 2014 р. в Україні буде побудовано не менше 10 сміттєпереробних заводів

В 2012-2013 рр.. в найбільших містах України буде побудовано не менше 10 заводів з переробки твердих побутових відходів. В цілому в найближчі 5 років кількість таких об`єктів може зрости до 20-ти.

Такий прогноз міститься в аналітичному звіті IBCentre, присвяченому перспективам розвитку українського ринку чистих технологій.

Зокрема, очікується, що в найближчі 2 роки 10 сміттєпереробних заводів буде побудовано, головним чином, за рахунок приватних інвестицій, а також в рамках реалізації в Україні Національного проекту `Чисте місто`. З початку 2012 р. до Верховної Ради був поданий пул законопроектів, розроблених в рамках підготовки даного нацпроекта, які повинні створити нормативний фундамент, який дозволить девелоперам проектів у сфері переробки та утилізації відходів залучати кредити і кошти фінансових організацій.

`Понад десяти проектів будівництва заводів в сегменті переробки ТПВ знаходяться на етапі підготовки та пошуку фінансування. Ще кілька десятків - на етапі обговорення. Проводячи паралелі з сегментом відновлюваної енергетики, на сьогоднішній день можна говорити про перехід на якісно новий етап у спробах вирішити питання переробки ТПВ в Україні, з одного боку, з іншого - протягом найближчих 2-3 років український ринок переробки та утилізації ТПВ буде сформований ` , - зазначає Юлія Березовська, виконавчий директор IBCentre.

На думку експерта, сьогодні основні зусилля в розробці профільного законодавства повинні бути спрямовані на створення ефективних нормативних актів в контексті державно-приватного партнерства, а також захисту інтересів приватних інвесторів. Муніципальна влада багатьох українських міст готова до реалізації проектів з утилізації відходів, однак головною перешкодою для залучення в них приватних інвестицій є великі ризики для інвесторів через відсутність чітких правил гри.

Основоположним фактором форсованого розвитку проектів з утилізації відходів є публічна дискусія всіх зацікавлених сторін процесу - керівників держорганів і місцевої влади, інвесторів і девелоперів проектів. Ключовою платформою для даного діалогу виступає Міжнародний Форум Чистих Технологій ECOSMART-2012, який відбудеться в Києві 22-23 травня 2012 р. (готель `Прем`єр Палас`), організований IBCentre за офіційної підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і в партнерстві з Держагентством інвестицій та національних проектів. Учасниками події стануть більше 140 делегатів із понад 20 країн.

Головними складовими робочої програми Форуму Чистих Технологій є актуальні питання `озеленення` промисловості та приватного сектору, нові ринкові виклики в секторі cleantech, а також реалізація проектів в сегменті переробки та утилізації відходів, чистих технологій у водопостачанні та каналізації, інших актуальних напрямків стійкої економіки.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 5241
Теплоізоляція