Потенціал українського ринку чистих технологій становить понад $ 40 млрд

Загальний потенціал розвитку українського ринку чистих технологій в напрямах управління відходами, водних технологій, підвищення екологічної безпеки промислових підприємств та впровадження технологій енергозбереження складає більше 325 млрд грн ($ 40 млрд).

Зокрема, за оцінками IBCentre, наведеними в звіті про інвестиційний потенціал українського сегмента екологічно чистих технологій (cleantech), близько 105 млрд грн необхідно інвестувати для вирішення поточних проблем у проекти переробки твердих побутових відходів, 70 млрд грн - в сегмент водопостачання та каналізації, 100 млрд грн - в проекти підвищення екологічної безпеки промислових підприємств, головним чином теплових електростанцій і металургійних заводів, близько 50 млрд грн потрібно для реалізації першочергових заходів підвищення енергоефективності в житлово-комунальному секторі.

За словами виконавчого директора IBCentre Юлії Березовської, за своїм інвестиційним потенціалом український ринок чистих технологій в світлі накопичених за десятиліття проблем є одним з найбільш цікавих в Європі, проте його розвитку сьогодні заважає цілий ряд перешкод.

`Десятки міжнародних гравців з великим інтересом стежать за Україною, як країною великих можливостей. Але для матеріалізації їх планів потрібно усунути законодавчі прогалини в частині захисту інтересів інвесторів та організації ефективного державно-приватного партнерства, а також посилити стимулювання промислових компаній знижувати свій вплив на навколишнє середовище. Останнє не тільки збільшить ринок чистих технологій в Україні, а й посилить конкурентні переваги виробників, адже екологічна складова товару відіграє все більшу роль при роботі із зовнішніми ринками`, - підкреслила експерт.

На думку директора в галузі сталого розвитку та корпоративної відповідальності компанії BDO в Україну Хеннінга Драгер,
`Перехід України до низьковуглецевої економіки на кшталт довгою дорогою з безліччю вибоїн та інших труднощів. Незважаючи на песимізм, існує безліч обнадійливих факторів. Наприклад, незважаючи на досить складний для світової економіки 2011-й рік, глобальні інвестиції у відновлювану енергетику побили черговий рекорд, склавши $ 260 млрд. Потенціал України для застосування чистих технологій - величезний, і його використання несе безліч переваг, серед яких посилення енергетичної незалежності, створення сотень тисяч робочих місць і все більшу відповідність міжнародним цілям щодо реалізації заходів проти кліматичних змін. Згідно з останніми звітами експертів, сьогодні - найкращий час масштабно реалізовувати проекти в сфері чистих технологій, і чим раніше Україна буде інвестувати в проекти чистих технологій, тим швидше сьогоднішнє і майбутнє покоління зможуть отримати екологічні, економічні та соціальні вигоди`.


Для обговорення питань інвестицій в український сектор чистих технологій, а також модернізації промислових підприємств та інфраструктури житлово-комунального господарства авторитетні галузеві фахівці, топ-менеджери і власники компаній, керівники профільних міністерств і відомств зберуться в рамках 2-го Міжнародного форуму чистих технологій в Україну EСOSMART -2012, який відбудеться 22-23 травня 2012 р. в Києві (готель `Прем`єр Палас`). Організатором форуму виступає IBCentre в партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Партнери Форуму:
- Азовська Нафтова Компанія
- Техінсервіс
- Галс-К

Партнер Сесії `ECOSMART (SUSTAINABILITY) POLICY OF LARGE COMPANIES SHOWCASE`
- BDO
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 5246
Теплоізоляція