Олександр Горбатовський: `Подорожчання газу, як мінімум, на 20% і підвищення тарифів на опалення - процес закономірний і об`єктивний`

Незважаючи на те, що переговори між Росією і Україною про нову ціну на газ все ще тривають, його реальна ціна мало залежить від їх результатів. Про це заявив Олександр Горбатовський, заступник генерального директора зі стратегічного розвитку компанії `Данфосс ТОВ`. За його словами, ціна на газ буде підвищуватися в будь-якому випадку, незалежно від того, яким буде результат переговорів щодо спрощення газових угод 2009 року. `Згідно з прогнозами з подорожчання природного газу та електроенергії для Україні на тривалий період, подальше зростання цін на газ не призупиниться. І альтернативи цьому процесу немає - він буде відбуватися постійно, поки газові ресурси не вичерпаються взагалі`, - пояснив пан Горбатовський.

Експерт також зазначив, що масштаби майбутнього підвищення ціни на газ поки ясні не до кінця. `Деякі називають позначку в 50%, деякі 20%. Я ж схиляюся до думки про те, що ціна на газ буде підвищена, як мінімум на 20%. У цілому, необхідно зазначити, що за останні 5 років вона зросла приблизно вдвічі`, - вважає Олександр Горбатовський.

Підвищення вартості газу невблаганно спричинить за собою збільшення тарифів на опалення для населення. Вони можуть бути підвищені адекватно підвищення вартості газу (на 15-20% від сьогоднішнього рівня). А це в свою чергу буде стимулювати українців активніше переходити до використання енергозберігаючих технологій або ж до використання альтернативної енергетики. `Дуже багато регіонів і особливо ті, які мають запаси певних ресурсів альтернативного палива (вугілля, деревина тощо), намагаються переходити на ці види палива. Наприклад, Рівненська та Волинська області переходять в основному на пелети - брикети з деревини. У Донецьку вже є котельні, які працюють на вугіллі. Затребувані й нетрадиційні види енергії - сонячна, вітрова, та ін. І надалі, зважаючи на зростання ціни на газ, все це буде тільки набирати обертів`, - вважає пан Горбатовський.

Нагадаємо, що в 2009 році Україна і Росія підписали угоду, за якою ціна на газ визначається щокварталу за формулою з урахуванням динаміки цін на мазут і газойль. Однак нове керівництво України заявило про невигідність угоди для України, вказавши на занадто високу базову ставку, і вирішило домогтися перегляду умов. На даний момент Україна щорічно закуповує в Росії 40 зі споживаних 60 мільярдів кубометрів газу, платить російському Газпрому близько $ 400 за 1.000 кубометрів. Президент України Віктор Янукович прагне, щоб ще до кінця цього року Україна і Росія досягли консенсусу щодо вартості газу. Зараз переговори між Україною і Росією про співпрацю в енергетичній сфері перебувають на завершальній стадії - 30 листопада в Москві відбулися переговори міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойко і голови правління НАК `Нафтогаз України` Євгена Бакуліна з головою правління ВАТ `Газпром` Олексієм Міллером.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 5058
Aquatherm Kyiv 2024