У Павлограді розпочато будівництво першої з 11 локальних котелень

У Павлограді розпочато будівництво першої з 11 локальних котелень

У Павлограді в рамках пілотного проекту з оптимізації схем теплопостачання розпочато будівництво першої з 11 локальних котелень. Створення локальних котелень дозволить суттєво зменшити енерговитрати при виробництві тепла та запобігти втратам при його транспортуванні за рахунок максимальної наближеності до споживача. Про це голова облдержадміністрації Олександр Вілкул повідомив під час виїзної робочої наради на об’єкті будівництва. Голова Дніпропетровської ОДА також зазначив, що ще один пілотний проект з оптимізації схем теплопостачання реалізується також у Вільногірську, а до кінця року мають розробити свої схеми оптимізації теплопостачання м. Дніпропетровськ та м. Кривий Ріг.
`На Дніпропетровщині в містах Павлоград і Вільногрірськ впроваджуються пілотні оптимізовані схеми теплопостачання. Ці схеми передбачають децентралізацію системи теплозабезпечення міст. Ми відходимо від застарілих та неефективних схем постачання тепла нерентабельними потужними котельнями, які споживають великі обсяги енергоносіїв. При занадто довгій системі тепломереж від таких котельних до споживача до того ж виникають значні втрати тепла. Ми розробляємо схеми оптимізації теплопостачання з врахуванням особливостей кожного міста. Наприклад, у Вільногірську схема оптимізації передбачає перехід у житловому фонді на індивідуальне опалення і встановлення блочно-модульних котелень для опалення об’єктів соціальної інфраструктури. Минулого року було введено в експлуатацію першу таку котельню, яка постачає тепло на школу та дитсадок, цього року буде введена друга для опалення ще двох шкіл та двох дитсадків. У Павлограді застосовується інший підхід – в мікрорайонах міста будуть збудовані 11 локальних котелень, наближених до споживача. Будівництво першої такої котельні вже розпочато`, - зазначив Олександр Вілкул.

У результаті оптимізації системи теплопостачання, яка впроваджується у Павлограді, буде скорочено третину тепломереж у двотрубному вимірі (на 8,3 км), модернізовано решту 15,1 км мереж. У найбільших мікрорайонах міста буде почергово введено в експлуатацію 11 локальних систем теплопостачання зі своїми власними котельнями.

Локальна система теплопостачання №1, будівництво якої вже розпочалось і має бути завершено до кінця року, обслуговуватиме мікрорайон `Північний` - 34 багатоповерхові будинки, в яких проживає 7,5 тис жителів. Таким чином, буде створена перша з 11 локальних мереж теплопостачання міста Павлограда.
На будівництво цієї котельні за рахунок консолідації ресурсів місцевого та державного бюджетів передбачено 6, 2 млн грн.

Котельня буде обладнана сучасними автоматизованими газовими водонагрівальними котлами. У ній буде автоматично регулюватися температура теплоносія в залежності від температури зовнішнього середовища. У котельні буде повністю автоматизована система обліку та управління на всіх етапах виробництва і споживання тепла. Загалом зменшення виробничих витрат становитиме майже на 30%.
Ідентифікатор: 4964
Aquatherm Kyiv 2024