На Закарпатті переходять на автономне опалення установ та житлових будинків

Ситуації щодо переведення бюджетних установ та житлових будинків Закарпаття на автономне опалення розглядалася 15 серпня на нараді, яку провів голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида. У заході взяли участь перший заступник голови ОДА Іван Бушко, заступники міських голів Ужгорода та Мукачева, представники обласних управлінь, газового господарства.
Розглянуті питання стосувались, головним чином, забезпечення теплом бюджетних установ та підприємств Ужгорода. Як повідомив заступник міського голови Віталій Семаль, за рішенням депутатів усі об’єкти, що фінансуються міським бюджетом, будуть забезпечуватися теплом з котелень і сплачуватимуть тільки за енергоносії. Також міська влада виводить з експлуатації три потужні котельні, використання яких на 90% було неефективним. Ще один з можливих варіантів вирішення проблеми для великих установ бачимо на прикладі УжНУ – виш пропонує взяти на баланс котельню, і самотужки вирішувати всі проблеми з теплопостачанням:
`Це ідеальний варіант. Адже оплата буде проводитись по факту – скільки використали енергії, стільки й платите. А з такими установами, як управління МВС та прокуратурою ми домовлялись так: за гроші з їх центральних бюджетів плюс допомогу обласного, питання з переведенням на автономне опалення мали вирішитись`, - наголосив Олександр Ледида.
Проте не визначеною досі залишається ситуація ще з 28-ма великими об’єктами, що не є на балансі міста – такі як обласна прокуратура, стоматполіклініка, ПТУ №20, обласне телебачення тощо. 26 з них виявили бажання отримувати тепло через центральну тепломережу, мотивуючи таке рішення нестачею коштів. Наскільки це є доцільним, вирішуватимуть вже на найближчій сесії міськради.
Нагадаємо, на сьогодні обласний центр отримав 5 млн. грн., півтора – використають на встановлення індивідуального опалення в квартирах, ще 3,5 млн. грн. – на переведення бюджетних установ. До слова, з міського бюджету поки виділено тільки 500 тис. грн. У Мукачеві проблем менше – міська влада обіцяє виділити гроші на виготовлення проектно-кошторисної документації та укласти необхідні договори з `Закарпатгазом`.
`Найбільше мене сьогодні турбує ситуація з переведенням на автономне опалення установ та житлових будинків Ужгорода. На жаль, позитивних зрушень у цьому питанні менше, аніж проблем. Складається враження, що питаннями теплопостачання обласна влада переймається більше, ніж міська`, - зауважив керівник Закарпаття Олександр Ледида.
Задля пришвидшення вирішення проблем уже завтра Олександр Ледида зустрінеться з міськими головами Ужгорода Віктором Погорєловим та Мукачева – Золтаном Ленд’єлом.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 4903
Теплоізоляція