Представлено проект будівництва маштабного сонячного парку у Чорнобилі

Представлено проект будівництва маштабного сонячного парку у Чорнобилі

Держагентство з управління зоною відчуження представило інвестпроект Chornobyl Solar з будівництва масштабної сонячної електростанції у 10-тикілометровій зоні ЧАЕС. Очікується, що зведені станції будуть генерувати 1,5 ГВт-год електроенергії та приносити дохід у 130 млн євро на рік, повідомляється у Держагентстві.

Проект Chornobyl Solar розроблено у співпраці з Чорнобильським інститутом досліджень та EasyBusiness. Низка сонячних електростанцій буде розміщена на площі 2,5 тис. га.

За інформацією Агентства, ціна за аренду землі у 10-тикілометровій зоні порівняно низька. Зараз розпочинається підготовка до встановлення панелей вздовж доріг та ліній електропередачі. До вже існуючої інфраструктури заплановано підключити 200 МВт генеруючих потужностей. У разі успішної реалізації проекту максимальна потужність становитиме 1200 МВт. У разі реалізації проект Chornobyl Solar до 2030 року щороку приноситиме прибуток до 130 млн євро.

Про інтерес до створення сонячних парків у зоні відчуження навколо ЧАЕС нещодавно повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак по результатах офіційного візиту до США.

Нагадаємо, що Європейський банк реконструкції та розвитку спільно з Фондом чистих технологій виділив майже 7 млн євро і на будівництво сонячної електростанції на Вінниччині.

Як повідомлялось раніше, у Херсоні буде розміщено лінію з виробництва обладнання для сонячної енергетики.

Ідентифікатор: 7879
Aquatherm Kyiv 2024