Карпатський вітер замість російського газу: перша гірська ВЕС в Україні введена в експлуатацію
Фото: morguefile.com

Карпатський вітер замість російського газу: перша гірська ВЕС в Україні введена в експлуатацію

19 лютого офіційно запущена в роботу перша в Західній Україні ВЕС “Старий Самбір 1” з проектованою потужністю 13,2 МВт, повідомляє прес-служба Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА).

Нова ВЕС розташована в районі м. Старий Самбір, Львівська обл. Перша черга вітростанції представлена ​​двома вітротурбінами V-112 датського виробництва (компанія VESTAS) номінальною потужністю 6,6 МВт (проектною потужністю 13,2 МВт). Термін служби установки становить 20 років.
Власник ВЕС компанія «Еко-Оптіма» планує протягом 2015 року закінчити будівництво, довівши потужність установки до 13,2 МВт. ВЕС буде виробляти до 18,68 млн кВт∙год “зеленої” енергії, що покриє третину потреб Старосамбірського району в електроенергії. На сьогоднішній день район споживає 50 млн кВт∙год на рік.

Проект коштуватиме 20,5 млн євро. “Старий Самбір 1” реалізовано за підтримки з ЄБРР та Фонду чистих технологій Світового Банку в рамках програми USELF. У подальших планах “Еко-Оптіма” на поточний рік — початок будівництва нової вітроелектростанції потужністю 19,8 МВт.

Нагадаємо, що в 2014 році українські ВЕС в два рази збільшили виробництво електроенергії.

Довідка:
За даними УВЕА, на кінець 2014 року загальна потужність вітроустановок в Україні склала 409,5 МВт (без урахування тимчасово окупованої АР Крим), 126,3 МВт з яких введені в експлуатацію протягом минулого року.
Ідентифікатор: 7067
Aquatherm Kyiv 2024