Поліпропіленові обсадні труби тепер і українського виробництва
Шолойко Наталія Іванівна
Різьбові обсадні труби для свердловин

Поліпропіленові обсадні труби тепер і українського виробництва


Обсадні труби виробляються серійно з блок-сополімеру пропілену, з наступною механічною нарізанням зовнішньої і внутрішньої різьби на торцях, номінальними (зовнішніми) діаметрами від 110, 118, 125, 130, 140 мм, будівельної довжиною від 1,0м до 5,0м. Допускається виробництво труб іншої будівельної довжини за погодженням із споживачем. Фільтри виробляються на поліпропіленовому каркасі (трубі) розміром і структурою фільтрувального шару в залежності від характеристики водоносних грунтів. Фільтри забезпечують довгу і постійну роботу свердловини, захищаючи її від забруднення піском. Фільтруючий матеріал має високу механічну міцність, не піддається корозії.
Труби для будівництва водозабірних свердловин для подачі води господарсько-питного призначення мають висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Композиції, які використовуються у виробництві труб мають висновки санітарно-эпидемилогической експертизи, та дозвіл Міністерства охорони здоров'я України.
Вимоги до поверхні труб, фізико-механічні характеристики контролюються вимірювальної лабораторії ТОВ «Бровари-Пластмас». Лабораторія здійснює також періодичні, приймально-здавальні випробування труб.

Вибір труби для свердловини.
Поліетилен (ПЕ) є популярним, екологічно безпечним матеріалом для виготовлення водопровідних труб різного діаметра, однак низька кільцева жорсткість робить його застосування небажаним для свердловин великого діаметра. Для збереження кільцевої жорсткості, діаметри після 100 мм вимагають збільшення товщини стінки, а значить збільшення ваги труби та зменшення внутрішнього діаметру. Ще одним недоліком труб з ПЕ є їх висока собівартість, із-за чого виробники змушені економити, застосовуючи для виготовлення вторинну сировину, що, в свою чергу, змушує задуматися про якість результату.
Іншим матеріалом для виготовлення обсадних труб є полівінілхлорид ПВХ. Так у 1990-х роках Швейцарія прийняла рішення про повну відмову від ПВХ. До них приєдналися Данія, Норвегія, Німеччина і Великобританія, запровадивши суворі обмеження на використання матеріалів з полівінілхлориду. Однак чим же викликані такі радикальні заходи? Вчені прийшли до висновку, що з часом ПВХ починає виділяти канцерогенна речовину-вінілхлорид, що простими словами означає нейротропна отрута. Експериментально доведено, що вінілхлорид переходить в продукт з яким контактує, наприклад у воду, і після вживання може викликати рак, захворювання печінки, пухлини мозку та легенів, порушення функції репродуктивних органів. Крім цього, для підвищення стійкості до тепла, в процесі переробки ПВХ вводять свинцеві і кадмієві стабілізатори, що також негативно позначається на здоров'ї.
На жаль, більшості людей не відомі подібні хімічні тонкощі. Існують випадки, коли недобросовістиливі буровики використовують каналізаційні труби оранжевого кольору, хоча по всім стандартам (ДСТУ, ГОСТ, ТУ, DIN, EN) вони повинні бути блакитними, синіми або чорними з блакитною смугою. Обов'язковим є наявність маркування із зазначенням виробника і використовуваного матеріалу.
У свою чергу, обсадні труби з поліпропілену (ПП) є екологічно чистими і абсолютно безпечними навіть при температурі понад 100С. Труби, виготовлені з Блок-сополімерів ПП, що володіють високою кільцевою жорсткістю, не руйнуються хімікатами, не викликають алергії, не вбирають запахи і можуть служити вічно! За рахунок високоякісної сировини, вартість обсадних труб з поліпропілену є найбільш високою, однак не секрет, що вода життєво необхідна кожному з нас і здоров'я всього організму безпосередньо залежить від її якості.

Так чи варто економити на власному добробуті?.. Вирішувати Вам.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 451 XX XX +380 44 451 7098
+380 44 451 XX XX +380 67 566 4207
Ідентифікатор: 6841
Теплоізоляція