Виробництво біопалива може стати самостійною галуззю промисловості
Фото: ecoprime.com.ua

Виробництво біопалива може стати самостійною галуззю промисловості

Питання виокремлення виробництва біопалива у самостійну галузь української промисловості обговорювалось на тематичному круглому столі, ініціатором проведення якого виступили Держенергоефективності України та керівник Міжфракційного депутатського об'єднання «За енергетичну незалежність України» Олександр Домбровський спільно з УСПП, повідомляє прес-служба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук заявив, що у поточному році буде впроваджено новий механізм стимулювання інвесторів, які переходитимуть з газу на альтернативне паливо. В основі механізму покладено не вартість проекту, а обсяг заміщеного газу. Однак для масштабної реалізації таких проектів необхідне відповідне сировинне забезпечення.
У цьому ракурсі Президент Асоціації «Український пелетний союз» Віталій Коломойченко наголосив, що ефективний розвиток ринку біомаси можливий лише у випадку, якщо виробництво твердого біопалива буде визнане окремою галуззю вітчизняної промисловості, біомаса отримає статус товару і будуть запроваджені стандарти на тверде біопаливо. Фактично, необхідно внести низку змін до нормативно-законодавчої бази. Лише при виконанні усі цих умов можливе формування внутрішнього ринку біопалива.
За словами Голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, вже сьогодні сектор біоенергетики заміщує 1,6 млрд м3 газу. Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року передбачає заміщення іще 5,5 млрд м3 на рік.
На зустрічі Держенергоефективності сформувало Робочу групу для розроблення нормативно-правової бази, спрямованої на створення конкурентного ринку біопалива в Україні.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось про готовність держави підтримати проекти створення біоенергетичних кооперативів.
Ідентифікатор: 6817
Aquatherm Kyiv 2024