Ціни на полімери в Росії за березень: низький попит на ПЕВТ, ПП та ПВХ, новий максимум ПЕТФ

Ціни на полімери в Росії за березень: низький попит на ПЕВТ, ПП та ПВХ, новий максимум ПЕТФ

У березні світ був шокований неймовірно сильним землетрусом і пішли за ним цунамі, затопило береги Японії. Руйнування торкнулися і численних нафтохімічних комплексів Японії. Країна, без сумніву, в цьому році буде мати потребу в бензолі, олефінів, Параксилол та інших ароматичних нафтопродуктах, тому структура експорту та імпорту цих продуктів певним чином зміниться і зробить вплив на сусідні ринки. У той же час в Росії очікуване зростання попиту на полімери не настав. Зокрема, слабку активність виявляли переробники поліетилену високого тиску (ПЕВТ), поліпропілену (ПП) і полівінілхлориду (ПВХ). Учасники ринку пов`язують це з низьким попитом з боку споживачів, особливо в будівельному секторі. Винятком став поліетилентерефталат (ПЕТФ), попит на який підтримується на досить високому рівні, незважаючи на рекордний зліт ціни.

За березень зросли ціни і на полістирол (ПС), що пов`язано не тільки з динамікою цін на мономер-стирол, але і з розвитком в Росії виробництва побутової техніки і автокомпонентів. Ціни на ПЕНД показали різну динаміку в залежності від методів переробки та області застосування. Подорожчали трубні та видувні марки ПЕНД. У той же час знизилися ціни на литьевие російські марки ПЕНД, попит на які падає через нарікань на якість. Продавці полімерів охарактеризували місяць березень як провальний в плані продажів, але чекають пожвавлення ринку в квітні.

ПЕВТ

За березень вартість поліетилену високого тиску (ПЕВТ) збільшилася в середньому всього на 0,1%. Плівкові марки ПЕВТ пропонувалися на ринку в достатніх обсягах, але вони відзначилися слабким внутрішнім попитом і скороченням обсягів експорту. За деякими даними, число дилерів `КОС` може незабаром скоротитися, так як завод підняв їм відпускну вартість і збільшив обсяг мінімальної партії для відвантаження. Нечисленні трейдери не пропонували томський ПЕВТ у березні. Спостерігаються рідкісні пропозиції 158 марки ПЕВТ заводу `Газпром нефтехімСалават`. `НефтеХімСевілен` в березні не підвищив вартість ПЕВТ 158 марки, не дивлячись на те, що сировина користується попитом і його активно купують. За це окрема подяка від переробників і гідний приклад іншим виробникам. У березні на ринок надійшли додаткові обсяги лінійних плівкових марок ЛПЕНЩ F-0220-S, F-0120, F-0320 `Шуртанского ДХК`. Завод поліолефінів `Нижнекамскнефтехим` напрацьовував лише дві марки ПЕНД, а виробництво марки ЛПЕНЩ PE 5118Q перенесено на квітень. Мало пропозицій кабельної марки ПЕВТ `Казаньоргсинтез` 153-10К.

ПЕНД

Загальний індекс вартості ПЕНД на початок квітня виріс на 0,5% основному за рахунок зростання вартості трубних марок. З`явилися в достатньому обсязі пропозиції щодо дефіцитної литтєвий марці ПЕНД ПЕ2НТ 2212 виробництва `Казаньоргсинтез`. Активно пропонувалося сировину виробництва `Газпром нафтохім Салават` за цінами нижче середньоринкового рівня. Є плівкова та трубна марки виробництва `Нижнекамскнефтехим`, але у квітні виробництво ПЕНД заводом не планується. У достатніх обсягах поліетилен `Шуртанского ДХК` і виробництва `Ставролен, але давно відсутня литьевая марка ПЕНД 277-73 ПЕНД заводу` Ставролен `. У той же час, треба відзначити, що попит на російські литьевие марки ПЕНД у переробників падає через нарікань на якість. Видувні марки ПЕНД РЕ 6250D, РЕ 6252J та PE 2260М `НКНХ` не пропонувалися у зв`язку з відсутністю напрацювання. `Нижнекамскнефтехим` у березні напрацьовував дві марки ПЕНД: плівкову РЕ 6148С і трубну РЕ 6948С. Трубну забарвлену марку ПЕНД 6949С виробництва `НКНХ` обіцяють вивести на ринок в 2011 році після завершення сертифікації.

ПП

Середня вартість ливарних, екструзійних і високотекучіх марок гомополімери поліпропілену (ПП) знизилася на 1,28% Найдоступнішим російським ПП традиційно є Бален 01030 виробництва `Уфаоргсінтез`. Підприємство напрацьовує тільки цю марку, а інші продаються в обмежених кількостях зі складських запасів. Найнижчими цінами в березні відзначився туркменський ПП марки Туркменплен TTP D 30S. У березні не було в продажу марки Туркменплен TTP D 79 F, так як напрацьовується тільки влітку. Не було в продажу і Будьонівського литтєвий марки PPG 1120-15. `Нижнекамскнефтехим` ціни на ПП не міняв тривалий час. У ПП Бален 01030 `Уфаоргсінтез` найбільший обсяг пропозицій на ринку в порівнянні з аналогами. Український ПП Ліпол А-1-53К давно відсутня на ринку і, ймовірно, не буде проводитися заводом, тому що не приносить прибутку виробника.

У березні трейдери Будьонівського заводу обіцяли підняти ціни, але кон`юнктура ринку не дозволила це зробити. Високий обсяг імпорту і практично повне скорочення експорту зі слабким сезонним попитом стали причиною надлишкової пропозиції, що й призвело до зниження цін.

ПС

Зведений індекс вартості полістиролу за березень виріс на 0,47%. `Нижнекамскнефтехим` у березні вартість полістиролу загального призначення і ударостійкого не змінив. `ПіДжіПроф` вартість марок ПС 102D, 104D і 110В підвищив на 1,4%. `Сибур-Хімпром` (входить до `СИБУР Холдинг`) почав постачати споживачам перші партії полістиролу, що спінюється Alphapor в лютому. Однак, зі слів дилерів закордонних сировини, ПСВ Alphapor поки що не відповідає заявленим вимогам, тому дилери пішли на ризик і закупили китайський ПСВ по виросли цінами для продажу в квітні.

ПВХ

Зведений індекс вартості ПВХ-С за березень виріс на 1,71. Вартість ПВХ-С виробництва `Капролактам` піднялася до рівня ціни керуючої компанії `Сибур`. Вартості ПВХ-С виробництва `Каустик` і `Пласткард` також зросла. Нечисленні трейдери смоли виробництва `Саянскхімпласт` повідомили, що завод відмовився продавати їм нові обсяги ПВХ. У березні з`явилася у вільному продажі китайська ПВХ-С виробництва XINJIANG TIANYE FOREIGN TRADE і XINJIANG ZHONGTAI CHEMICAL популярних марок SG 3, 5, 7. Однак не всі дилери зважилися продавати її, деякі перенесли початок продажів на квітень. Трейдери, які почали продаж китайської смоли, відзначають дуже низький попит, але планують підняти ціни в квітні, так як виробники ПВХ обіцяють збільшити відпускну вартість.

У квітні, з огляду на тенденцію зростання вартості на ПВХ-С, є вірогідність підвищення цін і на американську смолу. Дилери американського ПВХ повідомляють про достатніх обсягах сировини на складах і готовності до початку сезонного попиту.

ПЕТ

Загальний індекс вартості ПЕТФ виріс у березні на 3,59%. Вартість ПЕТФ продовжує своє бурхливе зростання і за прогнозами не зупиниться у квітні. Очевидно, що прискорювачем зростання цін на ПЕТФ в Росії став азіатський ринок, де котирування на вихідні продукти для отримання ПЕТФ: Параксилол, ТФК (терефталева кислота) і МЕГ (Моноетиленгліколь) сильно виросли за останні місяці. Всі російські виробники повідомили про стабільному попиті на ПЕТФ для виробництва преформ незважаючи на високі ціни. Складських запасів сировини у вільному продажу практично немає за винятком резервних запасів за договірними зобов`язаннями для постійних і великих клієнтів. Бум на азіатському ринку поліефірних волокон продовжує негативно позначатися на загальносвітовому ринку. Джерелом проблеми стала криза в бавовняному секторі, так як у минулому році було доступно тільки близько 3 млн тонн. сировини. Це призвело до активізації азіатській промисловості з випуску ПЕТ-волокон.

Поточні і докладні ціни на полімери за марками та виробникам з прогнозом на найближчий місяць публікуються 27-29-го числа щомісяця в бюлетені `Ціни на полімери в Росії`. Ціни відстежуються для 57 марок великотоннажних термопластів, вироблених 23 компаніями. У звіті містяться графіки з динамікою цін по популярних марок з урахуванням властивостей і методів переробки. Також враховується наявність вільних обсягів конкретної марки полімеру на ринку в продавців (досить, мало, дефіцит). По кожній марці дається короткостроковий прогноз щодо зміни ціни. У звіті також дається порівняльна інформація про поточні ціни на зазначені полімери в Росії, Європі, Азії та США в перерахунку на американський долар.

Дані мають високу достовірність і засновані на інформації, одержуваної в процесі особистої консультації з переробниками пластмас, виробниками, дистриб`юторами, продавцями полімерів і покликані допомогти продавцям і переробникам пластмас прогнозувати ситуацію на ринку, планувати закупівлі та мінімізувати виробничі ризики.

http://plastinfo.ru/
Ідентифікатор: 4721
Aquatherm Kyiv 2024