Ціни в Росії на полімери за лютий: у ПЕТФ та ПС новий максимум, на ПЕВТ і ПП низький попит

Ціни в Росії на полімери за лютий: у ПЕТФ та ПС новий максимум, на ПЕВТ і ПП низький попит

Напружена обстановка в країнах Африки і Близького Сходу підстьобнула ціни на нафту. За лютий вартість північноморської суміші Brent (ICE) виросла відразу на 13% і перевищила рівень 112 доларів за барель. Виробники та продавці сировини чекають від переробників зростання попиту після сезонного затишшя, що б обгрунтовано підвищити ціни. Російські переробники, які купують імпортні полімери, з тривогою чекають нові ціни від своїх європейських постачальників в умовах непередбачуваних подій на ринку нафти.

У Росії лютого передбачувано відзначився зростанням вартості всіх базових полімерів. Винятком став поліетилен низького тиску (ПЕНД), який знизився в ціні через надлишкової пропозиції і низький попит. Низький сезонний попит, надлишковий обсяг пропозицій і несприятливі погодні умови стримали зростання вартості і ПЕВТ 158 марки. Середня вартість поліпропілену (ПП) виросла не значно завдяки як низького попиту, так і достатньому обсягу пропозицій з огляду на те, що експорт ПП різко скоротився, а імпорт помітно виріс. Дилери готують до продажу китайську ПВХ-С, постачання якої затрималася через свята. Ціни на ПЕТФ та ПС в лютому підскочили до нових максимумів після стрімкого зростання вартості мономер-стиролу, ТФК (Параксилол) і МЕГ (Моноетиленгліколь) на закордонних ринках.

ПЕВТ

Загальний індекс вартості ПЕВТ виріс за лютий на 2,02%. Пропозицій по плівковому полімеру на ринку було досить, при цьому їх число по 158 марці помітно перевищувало пропозиції по 108 і 153 марок. Найпривабливіші ціни на сто восьмий марку були у `Ангарський ЗП`. На 158 і 153 хороша ціна у `НефтеХімСевілен`, яка дорівнює ... і ... руб / кг відповідно. На ринку відзначається дуже низький попит на плівковий полімер. В окремих дилерів обсяги продажів плівкових марок ПЕВТ знизилися до мінімальних за останні п`ять років.

ПЕНД

Середня вартість ПЕНД в лютому знизилася на ринку в тому числі і завдяки активним пропозиціям за низькою ціною ПЕНД виробництва `Газпром нафтохім Салават`. У результаті середня вартість екструзійного ПЕНД (плівкового і трубного) склала ... руб / кг, видувного - ... руб / кг, а литтєвого дорівнює ... руб / кг. `Ніжнекаскнефтехім` у лютому випускав чотири марки ПЕНД різного призначення, але в березні виробництво ПЕНД не планує. Спостерігається дефіцит литтєвий марки ПЕ2НТ 2212 і ПЕ `Шуртанского ДХК`. Український `Карпатнафтохім` посів друге місце на ринку після Borealis за обсягами імпорту ПЕНД до Росії, який у січні склав 3,2 тис. т.

ПП

За підсумками лютого індекс ціни на ПП виріс на 1,45%. До початку березня гомополімери ПП коштує в середньому ... руб / кг. Однак учасники ринку відзначають надлишок сировини внаслідок значного імпорту, скорочення експорту і низького сезонного попиту. Тим відсутність виробники мають намір збільшити вартість на ПП в березні на хвилі очікування сезонного попиту і збільшення обсягів переробки.

ПС

У лютому полістирол (ПС) продовжував дорожчати і в підсумку середня ціна на ПС зросла на +4,6%. До початку березня середня вартість УПС та загального призначення дорівнює ... руб / кг. `ПіДжіПроф` підвищив відпускну вартість на ... руб / кг. ПС загального призначення марок 104D, 102D і 110В пітерського виробництва коштує ... - ... руб / кг у залежності від місця відвантаження. `Нижнекамскнефтехим` підняв розцінки на марку ПС загального призначення та УПС. Виробник оголосив про те, що в березні не виключене збільшення цін унаслідок зростання вартості виробничих витрат і попиту з боку переробників. Настільки стрімке підвищення цін пояснюється різким зростанням вартості мономер-стиролу.

ПВХ

Середня вартість російського ПВХ-С у лютому виросла на 1,4%. Імпортна смола, в основному американська, в ціні не змінилася. У результаті різниця між вартістю імпортного та російської ПВХ-С складає в середньому 0,4 руб / кг. У лютому обіцяні дилерами обсяги китайського ПВХ-С на ринку не з`явилися. Китайські свята завадили вчасно потрапити вільним обсягами смоли на ринок і основні продажі перенесено на березень. Відзначається, що попит на ПВХ-С у російських переробників залишається низьким. Дилери американського ПВХ повідомили про достатні запаси сировини на складах і сподіваються на зростання продажів у березні.

ПЕТ

Середня вартість російського і білоруського пляшкового ПЕТФ в лютому продовжила бурхливе зростання. Подорожчання сировини підігрівається зростанням в Азії котирувань на Параксилол, ТФК (терефталева кислота) і МЕГ (Моноетиленгліколь). Однак виробники ПЕТФ говорять про те, що пік ціни ще не досягнуто і чекають його в березні на рівні ... руб / кг. Група компаній `Марійський НПЗ` оголосила про запуск заводу з виробництва поліетилентерефталату пляшкового призначення в Калінінградській області. Потужність заводу складає 220 тис. т на рік, що робить його одним з найбільших підприємств цього профілю у Східній Європі та найбільшим на території СНД. Перший вироблений заводом ПЕТФ гранулят надійшов на склад підприємства 16 лютого 2011 року. Найближчим часом планується досягнення контрактних показників, гарантованих технологічним розробником.

Поточні і докладні ціни на полімери за марками та виробникам з прогнозом на найближчий місяць публікуються 27-29-го числа щомісяця в бюлетені `Ціни на полімери в Росії`. Ціни відстежуються для 57 марок великотоннажних термопластів, вироблених 23 компаніями. У звіті містяться графіки з динамікою цін по популярних марок з урахуванням властивостей і методів переробки. Також враховується наявність вільних обсягів конкретної марки полімеру на ринку в продавців (досить, мало, дефіцит). По кожній марці дається короткостроковий прогноз щодо зміни ціни. У звіті також дається порівняльна інформація про поточні ціни на зазначені полімери в Росії, Європі, Азії та США в перерахунку на американський долар.

Дані мають високу достовірність і засновані на інформації, одержуваної в процесі особистої консультації з переробниками пластмас, виробниками, дистриб`юторами, продавцями полімерів і покликані допомогти продавцям і переробникам пластмас прогнозувати ситуацію на ринку, планувати закупівлі та мінімізувати виробничі ризики.

http://plastinfo.ru/
Ідентифікатор: 4687
Теплоізоляція