Запроваджено цифровий двійник для цифровізацї ливарно-металургійної галузі

Запроваджено цифровий двійник як технологія-інтегратор «наскрізної» цифровізацї ливарно-металургійної галузі.

«Наскрізна» цифрова технологія - це складний комплекс мультидисциплінарних знань, передових наукомістких технологій, сформованих на основі результатів фундаментальних і прикладних наукових досліджень. Нові технології, зокрема в ливарно-металургійній галузі, - це сукупність нових технологій з високим виробничим потенціалом, які мають стрімкий розвиток, але зберігають поки відносно невелике поширення в порівнянні з традиційними технологіями. Розробка і впровадження цифрових технологій в діючі і нові процеси є необхідною умовою для автоматизації та збільшення продуктивності виробництва і присутності вітчизняних підприємств на високотехнологічних ринках.

Епоха інформаційних технологій диктує світу свої пріоритети, врахування яких є обов’язковою умовою побудови конкурентоспроможної національної економіки. Важливим завданням у ливарно-металургійній галузі є перехід до цифровізації, що представляє собою цифрову трансформацію більшості процесів і взагалі зміну підходу до виробництва, якості продукції і взаємовідносин людей між собою. Масштабне поширення цифрових технологій здатне забезпечити економічне зростання, створити синергетичний ефект, тобто, позитивний результат діяльності цілої системи відносно результатів діяльності її складових частин, що поширюється на економічну, соціальну, технологічну, інтелектуальну й інфраструктурну складові розвитку. Цифровізація є однією з візитівок нової економіки, що формується в межах постіндустріального періоду економічного розвитку шляхом впровадження досягнень науково-технічного прогресу та інноваційних методів, зокрема ливарно-металургійного виробництва, інтелектуалізації людського капіталу, використання передових новітніх технологій, прискореного розвитку наукомістких галузей економіки, надання пріоритету виробництву знань та послуг на основі широкого використання інформаційних технологій.
Важливо відзначити, що серед безлічі передових технологій, технологія «цифровий двійник» (ЦД) є технологією-інтегратором практично всіх «наскрізних» цифрових технологій, які здатні забезпечити технологічні прориви та дозволяють високотехнологічним виробництвам, зокрема, в ливарно-металургійній галузі, переходити на новий рівень технологічного та сталого розвитку на шляху до промислового лідерства на світових ринках. У порівнянні з традиційними підходами, розробка виробів і продукції на основі технології ЦД може забезпечувати зниження часових, фінансових та інших ресурсних витрат у багато разів. Фактично, саме за допомогою розроблених заздалегідь ЦД сьогодні лідери світових високотехнологічних виробництв формують гарантований промисловий розвиток.
Відзначимо, що найважливішим і обов'язковим етапом розробки і застосування повномасштабних ЦД в заготівельно-металургійних галузях є формування багаторівневої матриці цільових показників конкурентоспроможного металургійного переділу чи металовиробу та ресурсних обмежень - технологічних, виробничих, екологічних тощо.
Багаторівнева матриця цільових показників і ресурсних обмежень призначена для здійснення оптимізації часто великої кількості конфліктуючих параметрів і характеристик об'єкта, як виробництва в цілому, його компонентів і деталей окремо; тобто слід не лише відслідковувати їх взаємний вплив на різних етапах виробничого циклу, але і в найкоротші терміни вносити необхідні зміни і уточнення, що забезпечить безперервний характер процесу виготовлення чи розробки металовиробу і являють собою найважливішу особливість нової парадигми цифрового проектування і моделювання на основі ЦД.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 9424
Aquatherm Kyiv 2024