Радіо Свобода про котел PlusTerm

Радіо Свобода про котел PlusTerm

Україна приєдналась до статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA). Відповідний закон підтримала Верховна Рада. Відтак Україна отримає не лише дешеві кредити під 1-2% річних до 20 років, але й матиме доступ до новітніх досліджень та найкращого світового досвіду, як використовувати «зелену» енергетику. Для порівняння, в Україні з природних джерел отримують 1% енергії, тоді як у Європі ця частка складає майже третину. Втім, деякі українці вирішили не чекати рішень влади і вже перейшли на «зелені» джерела тепла і світла. Більше того, держава за це ще й доплачує.
У Володимира Рябого великий будинок на 500 квадратів і якщо його опалювати газом, за нинішніх цін вийде понад 8 тисяч гривень на місяць. Але «правильний» котел – «правильні» витрати.
«Оце те, що в нас горить у котлі. Мішок тирси коштує на сьогоднішній день 5 гривень. Чотири мішки – і на добу на мою хату вистачає. Декілька дровиняк ще треба кинути – це нехай ще 10-15 гривень. Все», – підраховує Володимир.
Виходить десь 35 гривень за добу, в тисячу на місяць укладаються. І це опалення плюс гаряча вода практично в необмеженій кількості. У парі з котлом працює теплоакумулятор. У ньому постійно тонна гарячої води. Одна біда – система недешева.
«Вона коштує десь в районі 40 тисяч гривень на сьогоднішній день. І плюс теплоакумулятор. Він теж трошки коштує. Але за сезон воно відбивається, якщо опалювати велику площу», – зауважує Володимир Рябий.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 67 751 XX XX +380 67 751 0506
+380 67 751 XX XX +380 95 503 6311
Ідентифікатор: 8434
Aquatherm Kyiv 2024