Видачу «теплих» кредитів на твердопаливні котли призупинено
Людмила Гайкова
теплі кредити 2016, теплий кредит від ощадбанку 2016, Укргазбанк - кредит "Тепла оселя", Ощадбанк - кредит "Ощадний дім", енергоефективне кредитування, Пільгове кредитування для населення, державна програма тепла оселя 2016, кредит енергозбереження ощадбанк, Державна підтримка енергозбереження, Держенергоефективності, Тепловіннер

Видачу «теплих» кредитів на твердопаливні котли призупинено

6-го липня 2016-го року Держенергоефективності повідомило про призупинення видачі «теплих» кредитів українцям ЛИШЕ з одного напрямку Урядової програми енергозбереження, а саме – видача кредитів на обладнання та матеріали для утеплення з відшкодуванням вартості до 30% (70% - для тих, хто має субсидії), пояснюючи це недостатньою кількістю коштів у бюджеті для відшкодування даного напрямку. При цьому, повідомивши, що інші напрямки продовжують успішно діяти:
«Водночас повідомляємо, що інші напрямки програми утеплення працюють:
- 20% відшкодування для фізичних осіб на придбання "негазових" котлів (70% для отримувачів субсидій);
- 40% відшкодування для ОСББ, ЖБК на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання (70% – для отримувачів субсидій)».

Проте, вже на початку серпня, із сайтів банків (Ощадбанк та Укргазбанк), що видавали дані кредити населенню, було знято кредитні програми.
Звернувшись за роз’ясненням в Укргазбанк, було отримано інформацію, що з 7-го серпня тимчасово припинено енергоефективне кредитування по всім напрямкам, включаючи видачу «теплих» кредитів на твердопаливні котли. Спеціалісти пояснюють, що дана ситуація пов’язана із нерівномірним використанням енергоефективних кредитів по областях України і зараз проводиться перерозподіл коштів.

Ощадбанк розмістив на своєму сайті наступну інформацію:
«Надання «теплих» кредитів на придбання енергозберігаючих матеріалів та «негазових» котлів з відшкодуванням частини суми кредиту тимчасово призупинено у зв’язку з вичерпаним обсягом бюджетних коштів».
При цьому, Ощадбанк продовжує видавати кредити на енергозберігаюче обладнання поза рамками державної програми згідно внутрішніх програм.

8-го серпня 2016-го, для отримання більш детальної інформації, ми звернулися до
Держенергоефективності, де нам повідомили, що Уряд виділив на видачу «теплих» кредитів українцям додаткових 100 млн грн. Та відновлення програми компенсації відбудеться лише після набрання чинності даного документу.
«Лише після набрання чинності зазначеного документу Держенергоефективності матиме змогу за такими кредитами надавати відшкодування частини суми кредиту, а банки відновлять надання кредитів за державною програмою», - як повідомляє Держенергоефективності.

При цьому, точні терміни відновлення не вказуються!
Спеціалісти Агентства радять відслідковувати дану інформацію на сайті saee.gov.ua в розділі "Новини".

Насправді, у цій ситуації багато незрозумілих факторів, чекаємо офіційних роз’яснень! Адже, офіційного повідомлення про припинення кредитування з компенсацією вартості ПО ВСІМ напрямкам від Агенства не поступало.

При цьому, компанія «Тепловіннер» - офіційний представник твердопаливних котлів ТМ «СЕТ та ТМ «Грінбернер, радить своїм клієнтам збирати необхідний пакет документів для отримання кредитів (паспорт + ІНН + рахунок-фактура + довідка про з/п за останні 6-ть місяців), щоб мати змогу відразу після відновлення державної програми отримати енергоефективний кредит. Адже, запланованих 100 млн грн на продовження програми, може вистачити орієнтовно на 5 тис. чоловік, бажаючих придбати «негазовий» котел*, не беручи до уваги, що дані кошти будуть виділені на всі напрямки.
*розрахунок проведено на прикладі придбання котла на твердому паливі з середньою вартістю 20 тис. грн.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 7811
Теплоізоляція