Гнучкі теплоізольовані труби Сalpex, Casaflex з'явилися на ринку України
зразки труб в розрізі
зразки труб у розрізі (Виставка у Вінниця, 2015 рік)

Гнучкі теплоізольовані труби Сalpex, Casaflex з'явилися на ринку України

Вітчизняний ринок теплоізольованих труб постійно оновлюється. Зважаючи на те, що найчастіше до аварійних ситуацій на тепломережах призводять розгерметизація труб і дефекти їх з’єднань, в останні роки все більшої популярності на українському ринку набувають гнучкі теплоізольовані труби. Такі системи виготовляються відрізками необхідної довжини, відповідно при монтуванні не вимагають зайвих з’єднань, що зводить можливість виникнення аварійних ситуацій до мінімуму. Саме ця особливість гнучких теплоізольованих труб у поєднанні з покращеними теплоізоляційними властивостями гарантують високу надійність та довговічність систем при облаштуванні локальних мереж опалення та ГВП.
Відомо, що провідними виробниками гнучких теплоізольованих труб у світі є саме європейські фірми. Розробка таких систем спеціалістами із Заходу обумовлена специфічними умовами устрою тепломереж у Європі та бажанням європейців подолати залежність від дорогих енергоносіїв шляхом пошуку нових технічних рішень. Одним з таких провідних виробників є швейцарська фірма Brugg Rohrsystem AG.
Загалом товарний асортимент швейцарського виробника нараховує близько 15 видів продукції, кожна з яких дозволяє вирішувати проблеми енергозбереження в тій або іншій галузі. Зокрема для вирішення проблеми збереження теплової енергії в розподільчих мережах опалення та ГВП якнайкраще підходять системи Сalpex та Casaflex.
Поява Сalpex та Casaflex на українському ринку обумовлена необхідністю модернізації теплових мереж та наявністю попиту на гнучкі попередньоізольовані труби. У травні цього року Компанія «Енергобудпостач» - офіційний представник Brugg Rohrsystem AG в Україні - презентувала гнучкі труби Сalpex та Casaflex на міжнародній виставці «Акватерм 2015» у Києві. Значна кількість монтажних організацій та комунальних підприємств, причетних до будівництва та реконструкції теплових мереж, виявила інтерес до європейських теплоізольованих систем, а провідні проектні інститути вже використовують їх у своїх проектах.
Головною особливістю труб Сalpex та Casaflex є пінополіуретанова ізоляція з покращеними властивостями, що зводить втрати тепла до мінімуму (λ = 0,0216 Вт/мК.) та дозволяє підвищити ефективність використання теплової енергії. Окрім цього, трубопровідні системи Сalpex та Casaflex відрізняються підвищеною гнучкістю завдяки еластичності матеріалів, з яких виготовлена провідна труба, теплоізоляційний прошарок та захисна оболонка. Ця властивість в значній мірі полегшує монтажні роботи та прискорює їх термін. Наприклад, одна монтажна бригада за зміну здатна змонтувати приблизно 500-600 метрів гнучкої труби.
Зупинимось більш детально на системах гнучких попередньоізольованих труб.
Головне призначення гнучкої трубопровідної системи Calpex — мережі гарячого водопостачання та низькотемпературні мережі центрального опалення, в яких показники середньої температури не перевищують 95°C. Система також підходить для застосування в трубопроводах водопостачання та водовідведення, в промислових холодильних установках і при облаштуванні басейнів, в будівництві, сільському господарстві та інших галузях промисловості.
Труби Calpex мають провідну напірну трубу із зшитого поліетилену PEX-a. Для цього матеріалу властива виняткова термічна і хімічна стійкість, він не піддається корозії і не містить шкідливих домішок, завдяки чому не завдає шкоди навколишньому середовищу. Напірна труба РЕХ покрита органічним антидифузійним бар'єрним шаром (EVOH), що виключає проникнення кисню в теплоносій.

Енергоощадність системи забезпечується за рахунок безфреонової поліуретанової ізоляції, спіненої під дією циклопентану. Труба захищена гофрованою поліетиленовою оболонкою (LLD-PE), виготовленою методом безшовної екструзії.

Попередньоізольовані системи Сalpex пропонуються у трьох варіантах виконання: з однією (тип UNO), двома (тип DUO) та чотирма (тип Quadriga) провідними трубами в одній захисній оболонці.
Система Сasaflex витримує більш високі температури (до +180 °C) і призначена для мереж центрального та автономного опалення. Також її використання доцільне у мережах з високою температурою теплоносія, у паропроводах, конденсатопроводах, сонячних колекторах.
В системі теплоізольованих труб Casaflex напірна труба, здатна до самокомпенсації, самовентиляції і самоочищення, виготовлена із спірально-гофрованої нержавіючої сталі. Теплоізоляція виконана із поліізоціанатної піни, що не містить фторхлорвуглеводів та має відмінні теплоізоляційні властивості. Робоча температура — до +160 °С, максимальна температура становить +180 °С. Від механічного впливу та проникнення вологи трубу захищає зовнішня оболонка з екструдованого поліетилену LLD-PE, під яким розміщена сталева армована сітка. До базової комплектації труб Сasaflex входять сигнальні кабелі, призначені для швидкого виявлення місця аварії.
Система пропонується у двох варіантах виконання: з однією (тип UNO) та двома (тип DUO) провідними трубами в одній захисній оболонці.
Очевидними є переваги використання систем Сalpex та Casaflex: попередження втрат тепла завдяки мінімальній кількості з’єднань і вдосконаленій теплоізоляції, оперативний, економічно вигідний монтаж за рахунок гнучкості, а також якість та довговічність (гарантійний термін служби труби 50 років, однак на практиці він значно перевищує цю цифру).
Слід зазначити, що труби Сalpex та Casaflex добре зарекомендували себе в європейських та світових проектах різної складності. Прокладання мереж із використанням даних труб реалізовувалось в горах, водоймах, метро, на залізничних станціях. Тобто на тих ділянках, де використання жорстких труб неможливе або недоцільне, а гнучкі забезпечують простоту й оперативність монтажу у місцевості зі складним рельєфом.
На сьогоднішній день українські теплоенергетичні компанії та промислові підприємства, йдучи слідами своїх європейських колег, мають нагоду використовувати якісний високотехнологічний продукт, що відповідає всім технічним вимогам та стандартам якості. У складний час це допоможе не тільки якісно та швидко прокладати інженерні мережі на місцях, а й істотно вплинути на енергозбереження країни в цілому.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 7453
Aquatherm Kyiv 2024