Розроблено нову модифікацію кореляційного шукача витоків сімейства К10. Витокошукач К10-5 для інтенсивної експлуатації.
ЛАБОРАТОРІЯ ДІАГНОСТИКИ ТРУБОПРОВОДІВ ТА ІНЖЕНЕРНИХ МЕРЕЖ
Модифікація кореляційного шукача витоків сімейства К10-3. Кореляційний витокошукач К-10, К-10.2, К 10.3 інтенсивно застосовуються з 2000 року і на даний момент при пошуку витоків теплоносія на трубопроводах теплових мереж СВП "Контроль та діагностика" ПАТ "КИЇВЕНЕРГО" .

Розроблено нову модифікацію кореляційного шукача витоків сімейства К10. Витокошукач К10-5 для інтенсивної експлуатації.

У ИПМЭ їм. Г.Е.Пухова НАН України розроблена нова модифікація кореляційного шукача витоків сімейства К10. Витокошукач К10-5 призначений для визначення координат витоків міських магістральних трубопроводів теплопостачання та водопостачання. Передбачається спільна робота з термоакустичним шукачем А-10Т.

Мета розробки - підвищення достовірності визначення витоків, розширення функціональних можливостей шукача витоків, поліпшення показників надійності та зручності використання.



До складу шукача витоків включені:
•· Блок оператора на базі комп'ютера нетбук (ультрабук) з ОС Windows і спеціальним “Витокошукач кореляційний K10-5”. Блок містить два вбудованих радіоканалу для прийому сигналів з ВРБ -1 шт.
•· Виносні радиоблоки (ВРБ “A” і ВРБ “C”) - 2 шт.
•· Вибродатчик СДМ-3 - 2 шт.
•· Кабель для підключення вибродатчика (10 м) - 3 шт.
•· Зарядний пристрій для ВРБ - 2 шт.
•· Методичні вказівки по застосуванню шукача витоків.
•· CD-ROM з копією спеціального програмного забезпечення.



Витокошукач має ряд конструктивних особливостей.

ВРБ зібрані в Захисних кейсах Peli №1300 з сополімерні поліпропілену з зовнішніми габаритами 270 x 246 x 175 мм. Завдяки цьому вдалося зменшити вагу виносного обладнання, забезпечити високу стійкість до ударних навантажень і герметичність. Установка антен ВРБ всередині радіопрозорих корпусів виключає можливість їх механічного пошкодження, спрощує забезпечення герметичності і підвищує зручність використання. Всередині кейсів ВРБ поміщається котушка з кабелем (10 м) і вибродатчик. Фактично ВРБ є транспортно-робочої укладанням для відповідного комплекту обладнання. У ВРБ є світлодіодні індикатори вібросигналу, стану акумуляторної батареї і включення радіопередавача, передбачено регулювання потужності (1 або 5 Вт) і вибір радіоканалу, ручна (+ 40 дБ) і автоматичний (0...60 дБ) регулювання підсилення сигналу з вибродатчика.

Блок оператора зібраний у валізці. Сигнали з двох ВРБ приймаються з допомогою двох радіоприймачів і поступають для обробки в нетбук (бук) по інтерфейсу USB. Є світлодіодні індикатори вібросигналів і індикатор стану акумулятора. Передбачений вбудований динамік для прослуховування прийнятих сигналів.
Вібродатчики СДМ-3 сумісні з датчиками всіх попередніх моделей течешукачів ДО-10Х, А-10Х і А-20Х. Відмітні особливості: роз'ємне підключення з'єднувального кабелю, гумові захисні буфера навколо корпусу датчика. Таким чином, істотно підвищена стійкість вибродатчиков до ударів і зменшено вплив зовнішніх шумів. При ремонті обірваного кабелю немає необхідності розкривати герметичний вибродатчик.

У даній моделі шукача витоків застосовані аналогові радіоканали на базі професійних ДМВ ЧС трансіверов виробництва KENWOOD. У цих трансиверах передбачена зручна особливість - програмування основних параметрів послідовного інтерфейсу. Частотний діапазон передавача 400-470 МГц, потужність - до 5 Вт. При цьому повну потужність рекомендується використовувати тільки короткочасно при роботі з підвалів.

Вдосконалене програмне забезпечення дозволяє аналізувати осцилограми і спектри вібросигналів, записувати вибірки вібросигналів у пам'ять комп'ютера, розраховувати і відображати кореляційні функції і різні вторинні параметри у графічній та цифровій формі.

Основний показник точності і достовірності: з імовірністю 0,95 помилка визначення координат витоків не більше 0,5 м на ділянках трубопроводів тепломереж довжиною до 600 м і діаметром до 1200 мм за умови застосування оригінальної методики комплексного використання течешукачів К-10 та А-10.
З приладом можна ознайомитись у реальних умовах при пошуках витоків води р. в Києві .

Кореляційний витокошукач К-10, К-10.2, К 10.3 інтенсивно застосовуються з 2000 року і на даний момент при пошуку витоків теплоносія на трубопроводах теплових мереж СВП "Контроль та діагностика" ПАТ "КИЇВЕНЕРГО" .
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 576 XX XX +380 44 576 8450
+380 44 576 XX XX +380 67 283 0049
+380 44 576 XX XX +380 44 576 8450
Ідентифікатор: 6194
Aquatherm Kyiv 2024