ПОШУК ПРИЧИН ПАДІННЯ ТИСКУ В СИСТЕМІ опалення.

3 500 грн замовити
.
Київ
Продавець: ЛКС Спецмонтаж
ПОШУК ПРИЧИН ПАДІННЯ ТИСКУ В СИСТЕМІ опалення.
ПАДІННЯ ТИСКУ В СИСТЕМІ опалення.
Тема складна. Тому проблема складна. Але спробую систематизувати деякі способи виявлення та усунення витоків з систем опалення.

1. Першим ділом потрібно переконатися, що витік не пов'язана з розширювальним баком. Зробити це досить просто - перевірити тиск в розширювальному баці звичайним манометром (підійде автомобільний). Дивіться "Робота розширювального бака".
Якщо з баком все в порядку, а теплоносій таки кудись дівається, доведеться шукати місце витоку. Дуже сильно допомогти нам у цьому можуть краники, які відсікають частини системи один від одного. Зазвичай такі краники стоять на: радіаторах, контурів теплої підлоги, на котлі, на поверхах, на окремих гілках. Якщо у вас при монтажі встановили такі крани, завдання значно спрощується.

2. Насамперед потрібно дати теплоносію охолонути повністю. Тобто вимкнути котел і почекати кілька годин. Природно, що такі пошуки при цьому найкраще проводити не в активний опалювальний сезон.

Після охолодження системи (а це потрібно, щоб різне охолодження в різних частинах системи ніяк не вплинуло на результати, можна приступати до визначення частини системи, де є витік. У вас системі є прилад, яким можна це побачити - це ваш манометр. Зазвичай він стоїть або в самому котлі, або на групі безпеці поряд з котлом.

Накачайте підживленням тиск до оптимального рівня (зазвичай для автономних систем це 1,2 - 1,5 атм). Для зручності запишіть показання манометра або можна прямо на манометрі зробити яку-небудь відмітку, на якій зупинилася стрілка. Тепер потрібно перекрити краники, які відсікають частини системи. Не полінуйтеся перекрити всі. Не забувайте, що зазвичай частина системи перекривається двома кранами, тому як має частина з'єднану з подачею і з'єднану з обратку. Якщо вам "заощадили" і поставили з якоїсь причини з одного крана на котел або радіатор (буває іноді таке у особливо "економних" монтажників), всі ваші зусилля будуть марні і так швидко визначити місце витоку не вдасться.

3. Але будемо виходити з того, що вам все правильно зробили і ви маєте можливість відключити кожну частину системи саме двома відсікають кранами. Що ми після цього маємо: тиск у всіх частинах системи у нас однакове, але вони ізольовані один від одного. Тепер нам потрібно почекати якийсь час. Звичайно трохи більше, ніж той період часу, коли ви помічали ознаки витоку. Для когось це добу, у кого-то може і тиждень... Саме тому потрібно шукати не в холоди.

4. По закінченні цього часу, ми можемо починати перевірку. Все досить просто: наш манометр тепер показує тиск не у всій системі, а тільки в тій ізольованій частині, на якій встановлено. Припустимо манометр у нас стоїть на котлі (в більшості випадків). Якщо показання на манометрі змінилися від первісних, які ми запам'ятали і зазначили, значить витік у нас є в котлі.

5. Якщо манометр не змінив показань, значить продовжуємо перевірку. Нам потрібно буде почергово відкривати крани частин системи і спостерігати за поведінкою манометра. Відкрили крани на котлі (а значить під'єднали до нього і до манометру трубопроводи), відразу ж подивилися на манометр. Якщо стрілка манометра ворухнулася, значить витік десь в трубах. Якщо ні, йдемо далі - підключаємо перший радіатор, дивимося на манометр, підключаємо другий радіатор, знову дивимося на манометр. Якщо у вас система розділена по іншому, то правильніше буде першими приєднувати ті частини системи, які ближче до манометру, тобто послідовно.

Ще краще, якщо це будуть робити 2 людини, один спостерігає за манометром, другий послідовно підключає частини системи. Як тільки стрілка манометра ворушиться при відкритті кранів, значить тільки що підключена частина системи з витоком. Запам'ятайте при підключенні яких частин це відбувалося. Не варіант, що місце витоку одне, тому так само послідовно повключайте всі частини системи. На теплій підлозі по черзі підключайте контуру і дивіться як на кожен реагує стрілка манометра.

6. Як тільки ви побачили по манометру ті частини системи, де тиск впав, можна приступати до більш точного визначення місця витоку. У кожній частині системи пошук таких місць індивідуальний, тому опишу все окремо.

7. Якщо у нас визначається частина системи відкрита, а не замурована в стіну або в підлогу, саме просте, дешеве і поширене для визначення - це (тільки не смійтеся) туалетний папір. Найдешевша, якій ціна 20-30 центів. При попаданні навіть краплі води на неї, це одразу стане видно. І вам не потрібно буде думати, то у вас руки вологі, то ще що...

7а. Отже, у вас витік в котлі. Зазвичай її легше визначити на холодній системі (та й більшість місць визначається саме на холодною). Справа в тому, що на гарячій системі виступила вода при витоку може швидко испараться, не залишаючи ніяких слідів.

Текти в котлі зазвичай може будь різьбове з'єднання, може текти будь-прокладка, також бувають іноді (дуже рідко) тріщини. Ваше завдання-відкрити кришку або кожух котла і за допомогою обривка туалетного паперу визначити місце витоку. Для цього не поспішаючи, акуратно прощупуємо туалетним папером всі нутрощі котла. Якщо папір забруднилася, відриваємо новий шматок від рулону. Тут є один нюанс: в котлі дуже багато накручено труб і встановлено частин. Вода з витоку може стікати вниз по трубах і частинам і вам потрібно буде уважніше обмацати мокреющее місце, щоб знайти справжнє місце витоку.

Коли точне місце витоку визначено, можна її усунути. На котлі зазвичай це або підтягування різьбових з'єднань, або заміна прокладки або навіть частини, у якій утворилася витік. Замазувати такі місця чимось типу силікону або какокго іншого герметика, зазвичай марно унаслідок високої температури і теплового розширення.

7б. Варіант витоку - труби. Текти може на місцях з'єднань. Особливо, якщо це фітинги для металопластикових труб. Кільцеві прокладки в таких фітингах зазвичай від теплового розширення-звуження просаживаются та пропускають воду. Але навіть при паяних поліпропіленових можливість витоку не виключена. Зазвичай це буває із-за неякісної труби чи непрофесійного монтажу. Визначається місце такий витоку знову ж на холодній системі і знову туалетним папером. Природно тільки на відкритих ділянках.

Усунення такого витоку зазвичай зводиться до підтягування фітинга, заміні прокладок, заміні фітинга або ж до заміни частини труби (коли труби з інших матеріалів). Тут не гріх нагадати, що небажано, а по чесному, просто категорично заборонено ховати розбірні з'єднання в огороджувальні конструкції або приховувати можливість доступу до них. Саме з цієї самої причини. Дуже настійно раджу промацати на предмет витоку не тільки фітинги, але і всі труби.

7в. Витік в радіаторі. Найчастіше - знову різьбові з'єднання, прокладки. Не забудьте перевірити такі з'єднання між секціями радіатора, якщо він секційний. Знову на холодній системі.

Усунення, як і перед цим - підтягування з'єднань, заміна прокладок або частин. Не забудьте, що радіатор може текти не тільки на місцях з'єднань, може у вас раптом виявилася протікання труб секція. Не посоромтеся обстежити всю поверхню радіатора.

7г. Витік на гребінці, розподільному вузлі, на будь-який інший відкритої частини системи. Знову на холодній системі ощупываем, знаходимо, усуваємо.

8. Витік в контурі теплої підлоги. Найнеприємніший варіант. Знайти часто практично неможливо, устанить складно. Та ще й сусіди знизу можуть виявити витік раніше вас... Трапляється це з багатьох причин. При монтажі перегнули трубу (а недбайливий монтажник тихенько промовчав), труба в підлозі не цільна і потекло місце з'єднання, труба просто неякісна, трубу пробили механічно (при кріпленні в підлогу різного роду кріплення, а може ще на момент заливки стяжки).

Що можна зробити, якщо ви локалізували витік саме в конкретному контурі. Якщо ви підозрюєте якесь конкретне місце (може там поріжки-молдинги або ще що в підлогу кріпили), обстежте його в першу чергу.

Якщо є можливість зняти підлогове покриття, краще це зробити. Якщо шкода бити всю плитку (а її виразно завжди шкода), обмежтеся для початку найбільш імовірними місцями. Якщо у вас поверх теплої підлоги ламінат, ковролін, лінолеум або щось таке ж знімне, краще зняти. Якщо місця витоку не видно відразу по вологому плями на стяжці, значить справа погано. Вам доведеться для початку визначити де конкретно проходять витки труби. Іноді може допомогти наступний спосіб: нагріваєте цей контур теплої підлоги теплоносієм і намачиваете верх стяжки рівномірно водою (наприклад звичайним валиком прокатываете). Безпосередньо над трубами стяжка висохне набагато швидше і проявиться месположение витків більш світлими-сухими місцями. Краще по цих місцях зробити каие позначки, можна змалювати олівцем. В момент, коли стяжка над витками підсихає, ви зможете виразно побачити злами труби, якщо такі були. Можливо навіть місце протікання буде повільніше просихати і в суцільний подсыхающей смузі над трубою буде неподсыхающее пляма.

У будь-якому випадку, розташування труб ви зможете визначити. А ось саму витік - не варіант.

Що робити далі, якщо ймовірне місце витоку вдалося таки знайти?

Якщо Ви не вирішили цю проблему, тоді звертайтеся до нас...
Технічні характеристики
Артикул89806
Умови постачання
Доставкадоставка по регіону
Наявність на складіприсутній на складі
Оновлення: 12.03.2024
Додано: 07.03.2017
Ідентифікатор: 89806
Відгуки
Дивитись весь прайс-лист компанії ЛКС Спецмонтаж - 10 позицій
Aquatherm Kyiv 2024