У Дніпропетровську відбувся Всеукраїнський семінар щодо зменшення викидів в атмосферу парникових газів в рамках Кіотського протоколу

У Дніпропетровську відбувся Всеукраїнський семінар щодо зменшення викидів в атмосферу парникових газів в рамках Кіотського протоколу

Заступник голови облдержадміністрації Петро Декальчук взяв участь у роботі Всеукраїнського науково-практичного семінару `Підготовка регіональних планів заходів з пом’якшення наслідків антропогенного впливу на зміну клімату` (розробка та реалізація проектів згідно механізмів Кіотського протоколу). У його роботі також взяли участь заступник Голови Нацекоінвестагентства України Микола Сасюк, керівники та енергетики великих промислових підприємств, енергопідприємств комунального господарства, представники консалтингових фірм.
Головною темою семінару стало обговорення проблем зменшення викидів парникових газів в атмосферу и тим самим припинення глобального потепління клімату.
Як відзначив під час виступу Петро Декальчук, Дніпропетровщина має найбільший в Україні потенціал зниження викидів парникових газів, що дає їй можливість залучити іноземний капітал на вигідних для себе умовах до суттєвого оновлення основних фондів підприємств, що мають високі рівні енергоспоживання.
`Вирішення цього питання в регіоні потребує всебічної інвентаризації, - відзначив П. Декальчук. – Інвентаризація має заключатися не лише у статистичних звітах підприємств щодо парникових викидів, які вони надають. Ми маємо застосовувати новітні технологій, використовувати супутникові системи, просторово-географічної бази даних, аналізувати не тільки використання підприємствами природних ресурсів, а і їх вплив на навколишнє середовище`.
За словами Петра Декальчука, для підприємств регіону є велика економічна зацікавленість. Енерго- і ресурсномістка українська промисловість в 3-5 разів вище, ніж в Європі або в Японії. Таким чином, західним промисловцям набагато вигідніше вкладати гроші в зниження викидів на українських підприємствах, ніж на своїх власних. При цьому в Україні реально зменшується кількість викидів і не змінюється квота.
І, фактично, на голови наших громадян зменшуються викиди шкідливих газів. При цьому, зауважив Петро Декальчук, ми маємо можливість оновлювати свої основні промислові фонди, технічну та технологічну базу, залучаючи іноземні інвестиції.
Для українських промислових підприємств та енергетичних підприємств комунального господарства найбільш ефективним механізмом є Проекти Спільного Впровадження - здійснення зниження викидів парникових газів на великих еммітентах (промислових підприємствах-забруднювачах) із залученням іноземних інвесторів і продаж квот на рівні зниження. Тобто, українські підприємства, за фактом, знижують у себе викиди парникових газів, а західні підприємства на цей же обсяг зниження можуть збільшити свої викиди, за умови, що вони вклали гроші в зниження викидів в Україні.
Кошти, які залучаються до державного бюджету за рахунок торгівлі квотами парникових газів, використовуються у реалізації державних програм із зменшення викидів парникових газів або зменшення антропогенного впливу на довкілля. Сьогодні в Україні є більше 10 проектів. Зокрема, це проекти з модернізації житлокомуненергетики.
Сьогодні Україна вже отримала близько 300 млн євро від торгівлі квотами.
Як повідомлялося раніше, Кабінет Міністрів України підписав розпорядження про установку теплових насосів в рамках Кіотського протоколу у Дніпродзержинську, Тернівці, Новомосковську, Павлограді та Петриківському районі на 68.68 млн євро. Фінансування у цих містах передбачене за рахунок коштів, отриманих від продажу екологічних квот парникових газів Японії згідно з Кіотським протоколом.

http://www.adm.dp.ua/
Идентификатор: 3729
Aquatherm Kyiv 2024