Кабмін прийняв розпорядження про оснащення до кінця року житлового фонду побудинковими лічильниками води і тепла

Кабінет Міністрів прийняв 11 червня розпорядження “Про оснащення існуючого житлового фонду приладами обліку і регулювання споживання води і теплової енергії”.
Про це УНІАН повідомили в прес-службі Міністерства з питань житлово-комунального господарства.
Розпорядженням передбачено, що до кінця 2008 року приладами обліку повинні бути забезпечені всі абонентські вводи багатоквартирних будинків (двоповерхових і вищих).
З метою встановлення цього року побудинкових лічильників води і тепла розпорядженням передбачено внести зміни в ліцензійні умови для підприємств, які займатимуться водо-, теплопостачанням, затвердити форми типових договорів купівлі-продажу теплової енергії і води між споживачем і постачальником, внести зміни в Порядки формування тарифів на теплову енергію, холодну і гарячу воду.
Міністр з питань ЖКГ Олексій КУЧЕРЕНКО вважає, що оснащення споживачів лічильниками дисциплінуватиме підприємства-монополісти, які надають послуги з водо- і теплопостачання, а також стимулюватиме мешканців будинків об`єднуватись і спільно вирішувати питання, як зменшити витрати на опалювання або усунути втрати води.
За даними міністерства, для забезпечення існуючого житлового фонду приладами обліку необхідно близько 2,2 млрд. грн. (виходячи із середньої вартості лічильників холодної води – 3,5 тис. грн., гарячої води – 5 тис. грн., теплової енергії – 18 тис. грн.).
У держбюджеті передбачена субвенція місцевим бюджетам на оснащення інженерних вводів багатоквартирних будинків для інвестпроектів, якими, зокрема, передбачається встановлення вузлів обліку і регулювання спожитої теплової енергії.
У міністерстві відзначили, що тариф, з урахуванням встановлення приладів обліку, може вирости в середньому на 5-10%, а сума фактичної оплати населенням спожитих послуг - зменшитись на 15-30%.
При повному оснащенні житлового фонду приладами обліку можна досягти щорічної економії: теплоенергії – 16 млн. Гкал, електроенергії - 700 млн. кВт/год., природного газу - 1,2 млрд. кубометрів, питної води - 570 млн. кубометрів, вважають в міністерстві.
Як повідомляв УНІАН, раніше Міністерство з питань житлово-комунального господарства заявляло, що зобов`яже підприємства тепло- і водопостачання за два роки обладнати всі будинки лічильниками з обліку тепла і води.
УНІАН
http://www.unian.net
Идентификатор: 2972
Aquatherm Kyiv 2024