Міністерство ЖКГ вважає ситуацію на «Київводоканалі» критичною

Міністерство ЖКГ вважає ситуацію на «Київводоканалі» критичною

Міністерство з питань житлово-комунального господарства вважає критичною ситуацію у ВАТ «АК «Київводоканал».
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив сьогодні журналістам міністр з питань ЖКГ Олексій КУЧЕРЕНКО.
«У нас є серйозні проблеми щодо «Киівводоканалу». Ми поставили завдання перед підприємством і КМДА, щоб затвердити інвестиційний план розвитку водоканалу. Ми готові виділяти бюджетні кошти», - сказав він.
Міністр повідомив, що ліцензія водоканалу закінчується в лютому 2009 року. «До лютого ми дали їм можливість виправити недоліки і підготуватися до продовження ліцензії. Якщо не будуть виконані наші умови, ми ухвалимо зважене рішення на користь споживачів», - сказав О.КУЧЕРЕНКО.
За словами заступника міністра з питань ЖКГ Олександра МАЗУРЧАКА, в результаті перевірки «Київводоканалу» комісія міністерства знайшла ряд проблем. Головною з них він назвав стан головного міського каналізаційного колектора, який експлуатується 38 років. Зараз проходить будівництво другої нитки колектора. Вже прокладено 7,22 км колектора, його загальна протяжність має становити 9,8 км.
О.МАЗУРЧАК зазначив, що колектор готовий на 27%, додавши, що для завершення будівництва необхідно 900 млн. грн., але оскільки фінансування міського і місцевих бюджетів недостатнє, говорити про його пуск до 2010 року неможливо. При цьому заборгованість водоканалу за виконані роботи становить 25 млн. грн.
Крім того, в результаті перевірки було виявлено, що «Київводоканал» працює за зниженими з боку КМДА тарифами для населення на послуги з водопостачання і водовідведення, які становлять 1,48 грн. при базовому тарифі 2,82 грн. Міністерство виявило, що з моменту введення нових тарифів збитки при наданні населенню послуг з водопостачання становлять близько 104 млн. грн., з яких у 2007 році з бюджету міста відшкодовано тільки 33 млн. грн. Різниця між фактичною вартістю наданих послуг і їх собівартістю, що підлягає відшкодуванню з міського бюджету, за 2007 рік становить 70,8 млн. грн.
У свою чергу, заступник Київського міського голови Анатолій ГОЛУБЧЕНКО повідомив, що на будівництво колектора було витрачено 140 млн. грн. На його переконання, завершити будівництво колектора вдасться до 2010 – першого кварталу 2011 року.
Крім того, О.МАЗУРЧАК відзначив плачевний стан Бортницької станції аерації, більшість устаткування якої амортизована на 100%. За його словами, на час перевірки підприємством не були проведені тендерні процедури з визначення інвестора для розробки проектно-кошторисної документації і виконання робіт з реконструкції станції та будівництва мулоспалюючого заводу. Заступник міністра додав, що для будівництва заводу необхідно виділити 127 га землі поряд з існуючими муловими полями.
За результатами перевірки міністерство рекомендує КМДА погасити різницю тарифів «Київводоканалу» в повному обсягу, виділити кошти на реконструкцію Бортницької станції аерації, збільшити фінансування будівництва другої гілки головного каналізаційного колектора, а також розробити програму «Питна вода Києва».
У свою чергу, А.ГОЛУБЧЕНКО повідомив, що проект реконструкції Бортницької станції аерації розроблений. Бюджет міста передбачає виділення 90 млн. грн. на будівництво першої черги станції. Почати реконструкцію планується цього року. Будівництво планується завершити в першому кварталі 2009 року.
УНІАН
http://www.unian.net
Идентификатор: 2946
Aquatherm Kyiv 2024