МінЖКГ: Школи, дитячі садки та лікарні по Україні майже на 100% готові до зими, опалювальний сезон у них може розпочатися раніше

7 вересня 2010 року Міністр з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич провів селекторну нараду з регіонами (у режимі аудіозв’язку) з питань: надання населенню житлових субсидій за спрощеним порядком, стану виконання заходів передбачених Загальнодержавною програмою реформування та розвитку житлово-комунального господарства, підготовки об’єктів житлово-комунального господарства, міського електротранспорту та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2010-11 років, стану розрахунків підприємств житлово-комунального господарства за спожиті енергоносії.

Із зазначених питань було заслухано звіти регіонів, де є проблемні ситуації – непідготовлені до опалювального сезону по декілька шкіл, мало уваги приділяється створенню ОСББ, служб єдиного замовника, де значні обсяги заборгованості з оплати за енергоносії та по заробітній платі. Серед них: АР Крим, м.Севастополь, Київська, Кіровоградська, Чернігівська, Дніпропетровська, Житомирська, Одеська, вінницька, Сумська області.

Виступаючи на селекторній нараді, Міністр Юрій Хіврич підбив підсумки підготовки до нового опалювального сезону закладів соціального призначення – шкіл, дитячих садочків, лікарень, які мали завершити всі роботи до початку нового навчального року.

Станом на 1 вересня 2010 року повністю (100 %) підготовлено до осінньо-зимового періоду об`єкти соціально-культурного призначення у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Черкаській та Чернівецькій областях.

Не завершено підготовку у: Київській області – 28 шкільних закладів, 5 дитячих садочків; Кіровоградській області – 26 дитячих садочків, 6 лікарень; Хмельницькій області – 13 шкільних закладів, 4 дитячих садочків, 2 лікарень;Чернігівській області – 11 шкільних закладів, 4 дитячих садочків; м. Севастополь – 1 дитячого садка, 6 лікарень;.АР Крим – 6 лікарень, Донецькій області - 32 лікарень, Житомирській області - 1 лікарні, Закарпатській області – 1 лікарні; Івано-Франківській області – 5 лікарень; Харківській області – 5 лікарень; Херсонській області – 2 лікарень.

Крім того, станом на 1 вересня поточного року в країні комплексно підготовлено до зими з видачею паспортів готовності 199 193 будинки або 92,4 %. Загалом заплановано підготувати до роботи в зимових умовах 2010-2011 років 23011 котелень, станом на 1 вересня поточного року підготовлено 21940 котелень (95,3% від плану).Відремонтовано 94,5% водопровідних мереж (1451,88 км), 98,4% каналізаційних мереж (490,19 км), виконано 77,4% від передбаченого обсягу робіт з підготовки рухомого складу трамваїв та тролейбусів.

Міністр Юрій Хіврич поставив завдання комунальним службам у регіонах завершити підготовку цих закладів до опалювального сезону до 1 жовтня, адже за прогнозом синоптиків, вже на початку жовтня очікується значне похолодання, і у лікарнях, дитячих садках та школах необхідно буде підключити опалення.

Крім того, Міністерство з питань ЖКГ України виходить з пропозицією налагодити в регіонах цілодобову роботу системи диспетчерських служб, яка буде надавати інформацію до центральної диспетчерської служби Міністерства про стан підключення систем опалення, аварійні ситуації інші проблемні питання, розв’язання яких потребують оперативного втручання центральних органів влади.

Міністр поінформував учасників селекторної наради, що за даними Міністерства праці і соціальної політики України, за призначенням субсидій на житлово-комунальні послуги за спрощеним порядком звернулися 541,6 тисяч сімей. З них десятій частині вже нараховано субсидії. Поки що вони стосуються лише підвищення вартості газу, адже нові тарифи на опалення і гарячу воду з урахуванням підвищеної газової складової іще підраховуються. Це питання зараз знаходиться у веденні державного регулятора, який є підрозділом НКРЕ.

Під час селекторної наради Перший заступник Міністра Григорій Семчук зупинився на питанні розробки областями регіональних програм реформування і розвитку житлово-комунального господарства. Він зауважив, що ті програми, які були представлені на розгляд профільного Міністерства у більшості підготовлені формально.

Григорій Семчук запропонував залучати до їх розробки наукові установи, так, зокрема, для розробки програми реформування житлово-комунального господарства Черкаської області буде задіяно три науково-дослідні інститути. Крім того, Перший заступник Міністра наголосив на тому, що у 2011-му році не будуть виділятися кошти з державного бюджету на програми тих регіонів, де відсутня відповідна програма реформування.

Заступник Міністра Сергій Ласіков інформував учасників селекторної наради про економічно-фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства України. Він зазначив, що збитки підприємств порівняно з 2009-м роком зросли на 16%, особливо це відчутно у теплоенергетиці. Серед основних проблем – розрахунки за енергоносії та спожиті послуги, а також стан заборгованості комунальних підприємств по заробітній платі, яка нині хоч і зменшилася, але ще є значною – 100 млн. грн.

Заступник міністра звернув увагу представників регіонів на необхідність виконання статей 26,60 Державного бюджету, згідно яких видатки повинні направлятися на захищені статті, до яких належить і розрахунок за спожиті комунальні послуги.

Щодо стану розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий під час минулого опалювального сезону природний газ, середній рівень розрахунків по Україні становить 79%, загалом сплачено 7,9 млрд. грн., борг складає 2,15 млрд.грн. Впродовж останнього місяця заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий у 2010 році природний газ зменшилась на 181,98 млн. грн.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 4452
Теплоізоляція