Держгірпромнагляд: МОЗ тимчасово заборонило виробництво та реалізацію бездимохідних газових котлів

Держгірпромнагляд: МОЗ тимчасово заборонило виробництво та реалізацію бездимохідних газових котлів

Одинадцятого березня цього року у м. Лебедин Сумської області було знайдено тіло чоловіка у власній квартирі. За попереднім висновком – він самовільно встановив у ванній кімнаті газовий водонагрівач з виводом продуктів згоряння в приміщення та конвектор у житловій кімнаті. Через грубі порушення чадний газ сконцентрувався у помешканні, через що смертельно отруївся власник квартири. Встановлювати це обладнання і постійно перевіряти якість роботи повинні були спеціалізовані підприємства.

Це вже не перший подібний нещасний випадок, пов’язаний з встановленням бездимохідних газових водонагрівачів з виводом продуктів згоряння у помешкання. Тільки за цей рік сталося 4 подібні випадки, постраждало 10 осіб, 4 загинуло.

На звернення Держгірпромнагляду, Міністерство охорони здоров’я тимчасово заборонило виробництво, використання та реалізацію бездимохідних газових водонагрівачів з виводом продуктів згоряння у помешкання незалежно від виробника та країни. Також Міністерством запропоновано провести спільні з Комітетом перевірки підприємств, установ та організацій, що займаються виробництвом, чи реалізацією зазначеного обладнання.

Довідково: Бездимохідні газові водонагрівачі з виводом продуктів згоряння у помешкання призначені для короткочасної роботи, наприклад, підігріти воду, щоб помити посуд. У ДБН В.2.5-20-2001 `Газопостачання` чітко зазначені умови їх використання. Робота цього обладнання допускається лише тоді, коли за допомогою триходового газового крану вимикається один з газових приладів, наприклад, газова плита; об’єм кухні повинен мати певні розміри, а кімната повинна бути обладнана вентиляційним каналом та сигналізатором мікроконцентрації оксиду вуглецю (чадний газ) з автоматичним відключенням подачі газу до водонагрівача.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 4192
Теплоізоляція