НАК `Нафтогаз України`: ДК `Газ України` уклала майже 570 договорів на постачання природного газу у новому опалювальному сезоні 2009-2010 рр.

НАК `Нафтогаз України`: ДК `Газ України` уклала майже 570 договорів на постачання природного газу у новому опалювальному сезоні 2009-2010 рр.

ДК `Газ України` уклала майже 570 договорів на постачання природного газу у новому опалювальному сезоні 2009-2010 рр. з підприємствами комунальної теплоенергетики (ТКЕ), що забезпечили повні розрахунки з Компанією за газ, спожитий протягом минулого опалювального сезону (з 01.10.08).

Темпи погашення теплопостачальниками заборгованості, накопиченої протягом минулого опалювального сезону 2008-2009 рр. загалом є недостатніми, а стан таких розрахунків - незадовільним. Заборгованість підприємств ТКЕ перед Компанією за спожитий з 01.10.08 р. природний газ становить понад 2,54 млрд. грн., а рівень оплати – 72%. Окрім того, понад 728 млн. грн. складає борг перед Компанією за 2008-2009 рр. АЕК `Київенерго` (рівень оплати – 62%).

Чимало теплопостачальників й досі не спромоглися розрахуватися за спожитий з 01.10.08 природний газ й, відповідно, укласти договори на постачання природного газу у новому опалювальному сезоні.

Найбільшими боржниками перед Компанією за спожитий з 01.10.08 газ залишаються підприємства ТКЕ Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Запорізької, Луганської, Одеської областей, а також м. Києва.

Низький рівень розрахунків підприємств ТКЕ – боржників унеможливлює укладання ними договорів щодо закупівлі в необхідних обсягах природного газу.

Відзначається також низький відсоток укладання договорів на постачання природного газу у новому опалювальному сезоні у підприємств ТКЕ Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Одеської, Житомирської обл., а також м. Севастополь.

Зволікання керівників підприємств ТКЕ з погашенням заборгованості за газ та укладанням договорів щодо постачання природного газу протягом нового опалювального сезону 2009-2010 рр. є результатом їх неефективної та неналежного керівництва з боку місцевих органів влади. Страждають внаслідок такої безгосподарності в окремих населених пунктах їх жителі, які загалом сумлінно сплачують за надані комунальні послуги, в т.ч. й за теплову енергію.

ДК `Газ України` вимагає від підприємств ТКЕ терміново погасити заборгованість за природний газ. Повні розрахунки за газ є неодмінною умовою укладання договорів Компанії з підприємствами ТКЕ на постачання їм природного газу протягом опалювального сезону 2009-2010 рр., виділення необхідних планових обсягів газу.

Довідково: Згідно з встановленим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 №1729 порядком забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом, постачання цього енергоносія споживачам здійснюється лише за умови його стовідсоткової оплати.

Згідно з положеннями Закону України `Про теплопостачання` (ст.13) відповідальність за теплопостачання покладена на органи місцевого самоврядування.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3956
Aquatherm Kyiv 2024