Нова програма реформування ЖКГ передбачає виділення 5 млрд. грн. бюджетних коштів до 2013 року – Кучеренко

Нова програма реформування ЖКГ передбачає виділення 5 млрд. грн. бюджетних коштів до 2013 року – Кучеренко

Нова програма реформування житлово-комунального господарства України передбачає виділення 5 млрд. грн. бюджетних коштів до 2013 року.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр із питань житлово-комунального господарства Олексій КУЧЕРЕНКО сьогодні на прес-конференції.
Презентуючи «принципово нову редакцію» Загальнодержавної програми реформування й розвитку житлово-комунального господарства на 2008-2012 роки, розроблену Міністерством із питань ЖКГ, він зазначив, що з державного бюджету щорічно планується направляти по 1 млрд. грн. виключно на реформування галузі. При цьому додаткові кошти будуть закладені на програми із водо- й тепло забезпечення (згідно з національними програмами, що розробляються).
Міністр не уточнив обсяг залучення приватних інвестицій у галузь на період дії програми, нагадавши, що в модернізацію житлового фонду України необхідно вкласти 350-400 млрд. грн. протягом 25-30 років (виходячи з вартості модернізації одного будинку в розмірі 1,5 млн. грн., при загальному обсязі житлового фонду 230 тис. будинків).
О. КУЧЕРЕНКО підкреслив, що бюджетні кошти будуть у першу чергу направлені на покриття відсотків по кредитах, що залучаються компаніями на інвестпроекти з розвитку підприємств ЖКГ.
За його словами, нова програма реформування ЖКГ має стати складовою житлової політики України, коли в основу реформ ставляться інтереси не галузі в цілому, а вирішення проблем населення.
Результатом реалізації програми буде те, що підприємства ЖКГ стануть прибутковими компаніями і поступово позбавляться державної підтримки.
Основними джерелами фінансування програми стануть тарифи на послуги ЖКГ, бюджетна підтримка, інвестиції при наданні підприємств у концесію або приватизація й кредитні ресурси.
Зокрема, міністр вважає, що тарифи на послуги ЖКГ мають бути приведені у відповідність із економічно обгрунтованим рівнем із врахуванням у них інвестиційної складової, щоб зробити підприємства ЖКГ привабливими для інвесторів.
Серед пріоритетів програми – енергозбереження, створення об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і розвиток інституту керівників будинками, забезпечення конкуренції на ринку послуг і контроль за якістю ЖКГ із боку створеної Державної житлово-комунальної інспекції, впровадження ринкової системи регулювання на ринку природних монополій шляхом створення Національної регулюючої комісії в сфері комунальних послуг.
При цьому О.КУЧЕРЕНКО зазначив, що тарифна політика природних монополій повинна стимулювати підприємства галузі до зменшення втрат води й тепла.
Він додав, що основна проблема в створенні Нацкомісії з регулювання природних монополій полягає в ухваленні політичного рішення про надання комісії особливого статусу (вона не повинна входити до структури органів виконавчої влади).
Міністр уточнив, що Нацкомісія – «вищий суд по тарифах», який регулює відносини між підприємствами-монополістами й споживачами.
За його словами, ціни на газ, електроенергію й тепло встановлює Національна комісія з регулювання електроенергетики, а для встановлення тарифів на воду й тепло має бути створена Нацкомісія з регулювання природних монополій. При цьому тарифи на воду й тепло встановлюватимуть місцева влада й ОСББ.
О.КУЧЕРЕНКО підкреслив, що за два роки міністерство розраховує вийти на собівартість тарифів, після чого «держава підтримуватиме бідних субсидіями, а багаті платитимуть за все».
Довідка УНІАН. Закон «Про Загальнодержавну програму реформування й розвитку житлово-комунального господарства України на 2004-2010 рр.» був прийнятий Верховною Радою в 2004 році.
УНІАН
http://www.unian.net
Идентификатор: 2983
Aquatherm Kyiv 2024