Міністерство з питань ЖКГ виступає за поворотне бюджетне фінансування галузі

Міністерство з питань ЖКГ виступає за поворотне бюджетне фінансування галузі

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України виступає за поворотне бюджетне фінансування галузі.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Ірина ЗАПАТРІНА сьогодні під час фінансово-економічного форуму «Форми і механізми бюджетної підтримки розвитку житлово-комунальної інфраструктури».
«Ми повинні відходити від безповоротної державної підтримки і зосередитись на здешевленні кредитів і пілотних проектах», - сказала вона.
І.ЗАПАТРІНА відзначила, що існуюча система безповоротного бюджетного фінансування галузі ЖКГ і принципи формування бюджетних програм, які міняються з року в рік, не сприяють позитивним змінам у сфері.
За її даними, 3,4 млрд. грн., які надійшли в галузь упродовж попередніх трьох років, не дали змоги зупинити негативні процеси в житлово-комунальному господарстві.
На думку заступника міністра, для реформування ЖКГ необхідно переводити галузь на ринкові умови і залучати приватних інвесторів, зокрема, за допомогою приватно-публічного партнерства. У свою чергу, залучення приватного капіталу в галузь можливе за умови приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обгрунтованих.
І.ЗАПАТРІНА відзначила, що альтернативою цьому варіанту фінансування галузі є тільки збільшення бюджетного фінансування, що спричинить підвищення податкового тиску на населення.
За її словами, мета бюджетної підтримки галузі повинна полягати в адаптації галузі до ринкових умов, зокрема, впровадженні енергозбереження, а також у покритті за бюджетні кошти кредитів, узятих підприємствами ЖКГ для їх розвитку.
Окрім цього, І.ЗАПАТРІНА додала, що у міністерства має бути більше повноважень з розподілу бюджетних коштів між різними програмами і проектами в галузі.
Вона повідомила, що через тривале узгодження порядків використання коштів з усіх напрямів в ЖКГ, фінансування проектів у регіонах починається з другої половини року, що не сприяє ефективному витрачанню коштів. На думку заступника міністра, такі порядки повинні прийматися одночасно із затвердженням Держбюджету.
УНІАН
http://www.unian.net
Идентификатор: 2962
Aquatherm Kyiv 2024