Більш як 300 тис. жителів Запоріжжя можуть залишитися без водопостачання через борги місцевого водоканалу

Більш як 300 тис. жителів Запоріжжя можуть залишитися без водопостачання через борги місцевого водоканалу

Більш як 300 тисяч жителів Запоріжжя з 16 квітня можуть залишитись без водопостачання через борги КП "Водоканал" (підприємства-монополіста, яке подає воду на території Запоріжжя - УНІАН) за спожиту електроенергію.
Як розповів УНІАН заступник директора ВАТ "Запоріжжяобленерго" із збуту Олександр ГРОМОВ, на сьогодні заборгованість запорізького КП "Водоканал" за спожиту електроенергію становить 2,9 млн. грн.
"Згідно з чинним законодавством, ВАТ "Запоріжжяобленерго, як і будь-яка інша енергопоставляюча компанія України має право поставляти електроенергію споживачеві-боржникові тільки в тому разі, якщо такий споживач виконує графік погашення заборгованості минулих років і при цьому не має боргу з поточних платежів. Підприємство КП "Водоканал" місто Запоріжжя наявний борг не погашає. Більше того, підприємство навіть не надало графік погашення заборгованості, попри те, що керівництву підприємства не раз надсилали попередження про те, що своїми неплатежами КП "Водоканал" ставить під загрозу водопостачання жителів міста", - розповів О.ГРОМОВ, відзначивши, що "в подібній ситуації енергокомпанія змушена вдатися до обмеження енергопостачання підприємства-неплатника".
За його словами, щоб захистити населення від наслідків, що провокуються неплатежами КП "Водоканал", керівництво ВАТ "Запоріжжяобленерго" 11 квітня направило повідомлення про те, що змушене буде обмежити постачання електроенергії даному підприємству, його власникові - виконкому Запорізької міськради.
"Закон України "Про питне водопостачання" зобов`язує керівництво виконавчої влади на місцях забезпечувати безперебійну роботу систем життєзабезпечення (у тому числі і водопостачання) на ввіреній їм території, проте незважаючи на цю вимогу Закону, жодних заходів для попередження ситуації, викликаної неплатежами КП "Водоканал", досі вжито не було", - заявив О.ГРОМОВ.
За його словами, якщо сьогодні впродовж дня питання погашенням заборгованості не буде вирішено ВАТ "Запоріжжяобленерго" змушене буде з 9.00 16 квітня обмежити енергоспоживання боржника.
"Щоб мінімізувати незручності для населення ухвалено рішення провести часткове обмеження енергоспоживання боржника - обмежити постачання електроенергії на енергоустановки, що забезпечують роботу насосних станцій, які подають воду на 3 райони міста: Хортицький, Шевченківський і Заводський", - повідомив О.ГРОМОВ, відзначивши, що якщо цей захід не викличе адекватної реакції КП "Водоканал" енергокомпанія, відповідно до законодавства, змушена буде припинити подання електроенергії боржникові в повному обсягу.
У КП "Водоканал" коментувати ситуацію, що склалася, відмовились, аргументуючи зайнятістю керівництва підприємства.
Довідка УНІАН. Хортицький, Шевченківський і Заводський райони Запоріжжя вважаються "спальними районами", на території яких проживає загалом більш як 300 тис. людей.
УНІАН
Идентификатор: 2890
Aquatherm Kyiv 2024