На програму реформування ЖКГ цього року з держбюджету виділено 850 млн. грн

На програму реформування ЖКГ цього року з держбюджету виділено 850 млн. грн

Кабінет міністрів України затвердив Порядок використання в 2008 році коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства, зокрема на здешевлення залучених з цією метою кредитів.
Текст постанови №225 від 19 березня розміщений на Урядовому порталі.
У документі вперше передбачено виділення коштів на здешевлення кредитів для реалізації інвестиційних проектів у галузі житлово-комунального господарства шляхом часткового відшкодування процентних ставок за користування кредитами.
Згідно з документом, головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство з питань ЖКХ.
Порядок використання бюджетних коштів передбачає виділення 399,5 млн. грн. на придбання основних матеріалів для виконання будівельно-монтажних робіт з модернізації централізованих систем водопостачання і водовідведення;
370 млн. 494,4 тис. грн. – на придбання основних матеріалів та устаткування для виконання будівельно-монтажних робіт з модернізації систем теплозабезпечення житлових будинків;
29 млн. 005,6 тис. грн. – на погашення кредиторської заборгованості, що виникла в 2007 році за бюджетними програмами «Розвиток і реконструкція централізованих систем водопостачання і водовідведення», «Загальнодержавна програма реформування житлово-комунального господарства», «Заходи щодо реалізації комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», «Ремонт і реконструкція теплових мереж і котельних» і «Капітальний ремонт та модернізація ліфтів житлового фонду»;
4 млн. 250 тис. грн. – на розробку проектів нормативно-правових актів для забезпечення виконання Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства;
46 млн. 750 тис. грн. – на здешевлення кредитів для реалізації інвестпроектів в галузі ЖКГ шляхом часткового відшкодування процентних ставок за користування кредитами.
При цьому в постанові сказано, що бюджетні кошти спрямовуються на часткове відшкодування процентних ставок за користування кредитами, які залучаються підприємствами ЖКГ державної та комунальної власності на інвестпроекти з модернізації системи теплозабезпечення, водопостачання і водовідведення в частині придбання основних матеріалів та устаткування для виконання будівельно-монтажних робіт, встановлення приладів обліку і регулювання споживання ЖКГ, впровадження сучасних методів поводження з твердими побутовими відходами.
За рахунок бюджетних коштів частково відшкодовується сума сплачених процентних ставок за користування середньостроковими (до трьох років) і довгостроковими (до п`яти років) кредитами в розмірі облікової ставки Нацбанку, що діє на дату нарахування відсотків за користування кредитами за умови, що процентна ставка не перевищує 1,8 облікової ставки Нацбанку.
Фінансування об`єктів за кошти держбюджету здійснюється за умови співфінансування з місцевих бюджетів та інших джерел: 30% - для Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів, 15% - для райцентрів і 5% - для сіл і селищ.
Міністерство з питань ЖКГ має намір найближчим часом затвердити накази про реалізацію постанови уряду і про створення Міжвідомчої комісії з узгодження переліку об`єктів, яким надаватиметься фінансова підтримка з держбюджету.
УНІАН
Идентификатор: 2862
Aquatherm Kyiv 2024