Міністерство ЖКГ має намір впроваджувати в Україні нову житлову політику

Міністерство ЖКГ має намір впроваджувати в Україні нову житлову політику

Міністерство з питань житлово-комунального господарства має намір зайнятися впровадженням в Україні нової житлової політики.
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні повідомив журналістам міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій КУЧЕРЕНКО.
Представляючи проект нової житлової політики в рамках програми уряду «Український прорив», він зазначив, що її метою є забезпечення прав громадян на якісне житло, його належне обслуговування, поступове вирішення проблем із забезпеченням населення житлом.
Як повідомив міністр, через місяць буде розроблено і винесено на розгляд Верховної Ради законопроект “Про основні засади житлової політики”.
За його словами, міністерство планує спрогнозувати потреби населення в житлі, розробити механізми впливу на вартість житла, визначити критерії віднесення житла до категорій (соціальне, доступне, відомче тощо), забезпечити функціонування ринку орендного житла.
«Ми здійснимо дослідження, винесемо на розгляд уряду і розробимо етапи структуризації житлового фонду», - додав міністр.
О.КУЧЕРЕНКО також заявив про формування п`яти основних пріоритетів діяльності міністерства на цей рік. Крім житлової політики до них відноситься вдосконалення законодавства у сфері комплексної реконструкції кварталів застарілого і аварійного житла, супровід реалізації місцевих програм «Територія якісного житла». Цей напрям Міністерство з питань ЖКГ буде реалізувати спільно з Мінрегіонбудом.
Він також зазначив, що програма "Територія якісного житла" розглядатиметься на засіданні Кабінету міністрів через тиждень.
Ще одним пріоритетом є формування і стимулювання ефективного власника житла – створення об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Для цього міністерство лобіюватиме ухвалення законопроекту про внесення змін до закону про ОСББ, розробленого О.КУЧЕРЕНКО, народним депутатом Ксенією ЛЯПІНОЮ та іншими.
За словами міністра, законопроект є фактично новою редакцією закону про ОСББ. Згідно з документом, головним стимулом для створення ОСББ буде безкоштовна передача ОСББ прибудинкової території, фінансова допомога держави в проведенні капітального ремонту будинків, а також створення механізмів роботи з фінансовими установами (залучення кредитів).
Пріоритетом також є ліквідація монополії ЖЕКів і створення конкуренції на ринку надання комунальних послуг. «Якщо ЖЕКи зможуть витримати конкуренцію, хай працюють», - додав О.КУЧЕРЕНКО.
Пріоритетом, за його словами, визначено і впровадження системи держрегулювання монопольних ринків комунальних послуг (тепло-, водопостачання, водовідведення), зокрема, вдосконалення проведення тарифної політики, ліцензійних умов і системи контролю їх дотримання.
УНІАН
Идентификатор: 2720
Aquatherm Kyiv 2024