Стійкому розвитку економіки України необхідний високий рівень екологічного менеджменту на промислових підприємствах

IBCentre 18 травня 2012 р. о 17:44

Для сталого розвитку економіки та зменшення темпів забруднення навколишнього середовища Україні необхідно активно впроваджувати кращі міжнародні практики екологічного управління на промислових підприємствах.
На конференції зі сталого розвитку РІО +20, яка відбудеться в червні в Ріо-де-Жанейро і стане найбільшою подією в історії ООН, фахівцям від Україною доведеться констатувати, що прогресу в напрямку побудови `зеленої економіки` в Україні за останні двадцять років практично немає . Україна займає одне з перших місць в світі за рівнем споживання природних ресурсів на одиницю ВВП. Так, на одиницю ВВП витрачається майже тонна природних ресурсів, тоді як в США - 3 кг. Крім того, незважаючи на скорочення виробництва за останні 10 років, продовжує превалювати тенденція збільшення викидів забруднюючих речовин в навколишнє середовище на одиницю виробленої продукції.

Така інформація міститься в звіті з розвитку `зеленої економіки` України, який буде презентований 22 травня на 2-му Міжнародному Форумі Чистих технологій ECOSMART-2012 в Києві.

`Діяльність та практики великих компаній мають величезний вплив на всіх нас, які живуть в Україні. Позитивні аспекти включають в себе створення робочих місць, забезпечення податкових надходжень і надання основних послуг та продуктів, таких як електрика і водні ресурси для бізнесу і населення. Негативні - залежно від напрямку діяльності компаній - включають в себе забруднення повітря, руйнування природного середовища проживання і зростання кількості відходів `, - зазначає Юлія Березовська, виконавчий директор IBCentre.

Компанії при побудові своїх маркетингових стратегій в Україні тільки починають використовувати екологічну складову для підвищення продажів і формування позитивного соціального іміджу. Носіями передових практик частіше виступають міжнародні компанії.

Зокрема, Андрій Павлик, директор компанії `Кнауф Інсулейшн Україна`, який представить на форумі ECOSMART-2012 екологічну політику своєї компанії, зазначив:
`Настав час для впровадження та реалізації принципів сталого розвитку. Саме тому компанія `Кнауф Інсулейшн` взяла на себе ряд зобов`язань, які передбачають вдосконалення систем управління, зміцнення екологічності нашої діяльності і застосування альтернативних інгредієнтів для виготовлення продукції. Компанія зобов`язується орієнтуватися на цілі, поставлені міжнародним співтовариством, і вже ввела механізм реалізації своїх прагнень `.

Сталий розвиток і екологічний менеджмент в офісах і на заводах міжнародних компаній в Україні відіграють більш значиму роль, ніж на вітчизняних підприємствах.

Олександр Барсуков, віце-президент з охорони навколишнього середовища ЗАТ Тетра Пак, Східна Європа і Центральна Азія, озвучив основні вектори напрями розвитку компанії:
`Екологічна ефективність традиційно є одним із стратегічних пріоритетів компанії. Прийнята в компанії Тетра Пак екологічна програма ставить своєю кінцевою метою виробництво екологічної упаковки виключно з поновлюваних матеріалів з мінімальним впливом на навколишнє середовище при безвідходному виробництві `.

Враховуючи вплив екологічної політики та іміджу компанії на можливість залучення позик і фінансові показники, українські компанії також починають все частіше включати екологічні програми в свої довгострокові стратегії розвитку.

Ірина Вербицька, керівник департаменту з екологічної безпеки ДТЕК, анонсуючи подання на Форумі Чистих Технологій екологічних проектів компанії в сфері ресурсозбереження, поводження з відходами, очистки стічних вод та скорочення викидів:
`ДТЕК - екологічно відповідальна компанія, стратегія розвитку якої передбачає підвищення рівня екологічної безпеки, зниження впливу на навколишнє середовище за рахунок забезпечення надійного і нешкідливого виробництва. Природоохоронна діяльність, збереження екологічного балансу є невід`ємною частиною успішного ведення бізнесу ДТЕК. Природоохоронні програми закладені в основу довгострокової стратегії компанії, що передбачає комплексний управлінський підхід, що охоплює різні аспекти: від екологічного менеджменту, масштабної реконструкції обладнання та розвитку альтернативної енергетики - до зміни екологічної свідомості співробітників `.


`Впровадження системи екологічного менеджменту є стандартною бізнес-практикою в багатьох розвинених країнах, хоча в Україні вона лише починає використовуватися. Промислові компанії відіграють ключову роль в процесі сталого розвитку України. Існує ряд позитивних практик у сфері екологічного менеджменту України, тому, я сподіваюся, що вони стануть променем світла для інших компаній, що працюють в кожній зі сфер бізнесу `, - зазначив Хеннінг Драгер, директор зі сталого розвитку BDO.

Для обговорення питань інвестицій в український сектор чистих технологій (ресурсоефективність, управління відходами, менеджмент у сфері водопостачання та каналізації, нові технології), а також модернізації промислових підприємств та інфраструктури житлово-комунального господарства авторитетні галузеві фахівці, топ-менеджери і власники компаній, керівники профільних міністерств і відомств зберуться в рамках 2-го Міжнародного форуму чистих технологій в Україну EСOSMART-2012, який відбудеться 22-23 травня 2012 р. в Києві (готель `Прем`єр Палас`). Організатором форуму виступає IBCentre в партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Партнер Форуму - WWF.

Останні новини розділу