Метінвест Холдинг передав захисникам циліндричні укриття-капсули
Приклади споруд та ємностей: сталеві капсули від Метінвест, пластиковий льох та металева ємність з плоскими стінками

Метінвест Холдинг передав захисникам циліндричні укриття-капсули

За інформацією Метінвест Холдингу (на кінець 2023 р. було виготовлено і передано захисникам України 300 циліндричних укриттів-капсул з гофрованої сталі, які використовують заглибленими в землю. Також останнім часом з кількох сталевих споруд обладнують командні пункти . Аналогічно заглиблюють пластикові споруди, як вказано на сайті і використовують їх як льохи. Подібного виду ємності також застосовують для зберігання сипких чи рідких матеріалів, або як септики для каналізації, а також нерідко їх виготовляють з плоскими стінками, приклади чого показано на рис.

У відділі проф. О. Й. Шинського розроблено спосіб такі конструкції укриттів або ємностей збирати з сегментів, вилитих з високоміцного чавуну (ВЧ) . Ці сегменти схожі на тюбінги для будівництва метро, шахтних стовбурів чи тунелів, але «зменшені» за своєю масою до 50 кг. Це дозволяє «ручний» монтаж споруд з сегментів в польових умовах і варіювання конструкцій споруд, наприклад, довільним нарощуванням їх додаванням кількості сегментів чи утворенням у споруді отворів, а також зумовлює легку збірно-розбірну здатність для їх релокації.
Гідроізоляція стиків чавунних сегментів аналогічна, як для шахтних тюбінгів, споруди можуть покриватись синтетичною плівкою (зсередини чи ззовні), ґрунтом, бетоном чи місцевими матеріалами. Сегменти такої маси вигідно виливати за моделями, що газифікуються (ЛГМ-процесом, Lost Foam Casting Process), навіть у невеликих вітчизняних ливарних цехах, а також піддавати термообробці для збільшення міцності, зокрема за режимом, аналогічним для бронефутерувальних плит, що буде корисно для захисних чи навіть фортифікаційних споруд, фальшбортів для техніки тощо. За технологією ЛГМ нескладно доповнювати пінопластові моделі сегментів різними деталями. Таким способом окремі сегменти можуть виливатись з парними провушинами і утворювати шарнірне з’єднання з сусідніми в збірній споруді. Це дозволить утворення у споруді люків, бійниць, дверей, воріт, вентиляційних, димохідних чи інших отворів з одного чи кількох у стик змонтованих сегментів. Такі отвори можуть відкриватись – закриватись поворотами у шарнірних з’єднаннях. Виливання сегментів з провушинами дозволяє у процесі експлуатації у запланованому місці споруди утворення різних отворів з нескладним регулюванням пройм цих отворів поворотом рухомих сегментів.

Література:
1. Допомога військовим. Підземні командні пункти. 19.01.2024. URL:
2. Дорошенко В. С., Шалевська І. А. Проектування виробництва сегментів захисних споруд за сучасними металургійними технологіями // Фундаментальні та прикладні проблеми чорної металургії. - 2022. - Вип. 36. - С. 476-486.
Мнение редакции может отличаться от мнения автора.
Идентификатор: 9623
Теплоізоляція